Gå direkt till Nyheten (Fredstema vid gudstjänster i dag
Fredsång gjord i Lidköping uruppfördes i S:t Nicolai)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 maj 2019
  1. Dagens namn:
  2. Hemming och Henning
  3. I morgon:
  4. Desideria och Desirée

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Fredstema vid gudstjänster i dag
Fredsång gjord i Lidköping uruppfördes i S:t Nicolai

Publicerad söndag, 23 november 2014, 13:08 av Björn Smitterberg

fredsmusikFreden i världen var temat i dag vid gudstjänster i Svenska kyrkan. Domsöndagen var avslutning på kyrkornas globala vecka.
– Det är dags för kristna, judiska och muslimska ledare att träda fram och ta tydligt avstånd från våld, sa Anders Kjellqvist, den präst som ledde gudstjänsten.
Fredsinslagen var flera, och likaså de internationella inslagen.
Speciellt var att ett det var uruppförande för en sång som skrivits av Stefan Ericson och Sune Norlin fö 20 år sedan. Christina Hedlund ledde kören.

– Den här sången är nu 23 år gammal. Texten kom till när jag på TV såg fåglar simma i olja efter att man i Kuweit satt brand i oljekällor, säger Sune Norlin.

fredsmusik

Stefan Ericson fick se texten, och satte en fin melodi till. Och så blev melodin liggande, till Johan Sundström, musiker i s:t Sigfridskyrkan, fick fatt på den. Resultatet blev ett fint arrangemang för kör. S:t Nicolai kyrkokör – där Stefan Ericson och Sune Norlin ingår, framförde hela stycket i dag. Vackert, fint tonsatt och arrangerat, med träffsäker text. Denna körsång kan bli en klassiker.

Veronica Pålsson, en ung kristen, som går en grundkurs inom Svenska kyrkan medverkade och berättade om resor till Brasilien och Pakistan – och skillnaden i hur religiösa behandlar varandra. Brasilien var det goda exemplet.

Vid gudstjänsten lästes trosbekännelsen från Indonesien, översatt till svenska. Efter kollekten lästes en bön från Karibien. En av körsångerna har hebreiskt ursprung.