Gå direkt till Nyheten (Protestartikel från Vänerföretag mot lågbro)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 19 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Protestartikel från Vänerföretag mot lågbro

Publicerad Thursday, 30 October 2014, 07:54 av Björn Smitterberg

hisingsbroI en debattartikel i GöteborgsPosten i dag kritiserar flera företagare vid Vänern förslaget att bygga en bro med bara 12 meter segelfri höjd över Göta Älv – den så kallade Hisingsbron.

– Lågbro är kostsam för företagen och miljön, skriver företagsledarna bl a.

– Vi som driver företag runt Vänern uppmanar Göteborgs Stad att dra tillbaka planerna på en lågbro över Göta älv. Bron blir kostsam för oss företagare och för miljön.   – Den nya bron ska enligt Göteborgs Stad bidra till att utveckla stadskärnan på båda sidor av älven och skapa en starkare region. Men Den nya bron är drygt sju meter lägre än den förra – från 19,5 till endast 12 meter i brohöjd – och begränsar därmed kraftigt sjöfarten på Sveriges mest trafikerade flod. För en sådan låg bro krävs broöppning för i princip samtliga fartyg och segelbåtar. Det leder till längre väntetider på grund av broöppningar och därmed längre transporttider via Göta älv, vilket medför begränsningar och ökade kostnader för det lokala näringslivet.

– Men bron blir inte bara kostsam för företagare, utan även för miljön, eftersom en lägre bro troligen leder till fler transporter via land. Samtidigt är många trafikpolitiker överens om att sjöfarten bör expandera. Det menar man även på EU-nivå, och att frakta varor över land i stället för över vatten går stick i stäv med EU:s transportmål att flytta över transporter från väg till vatten. Sjötrafiken innebär lägre utsläpp av växthusgaser och luftföroreningar samt mindre buller och slitage på infrastrukturen.

– Handelssjöfarten i stråket har en tusenårig tradition och Vänersjöfarten och Vänersjölederna är riksintressen.  Sjöfarten är ett kostnadseffektivt alternativ

– Därför uppmanar vi Göteborgs Stad att dra tillbaka planerna på en lågbro och värna en hållbar utveckling av hela Västra Götaland och Vänerområdet.

Artikeln är undertecknad av:
Johan Andersson, chef Lantmännen Lantbruk
Magnus Johanson, vd VärmLant AB
Anders Källsson, vd Erik Thun AB
Robert Larsson, regionchef LRF Västra Götaland och Värmland
Peter M Larsson, vd Tillväxt Lidköping AB
Göran Lidström, vd Vänerhamn AB
Johan Nordenblad, vd Svenska Foder AB
Håkan Thorell, vd Ahlmarks AB