Gå direkt till Nyheten (Socialdemokraterna i regionen:
Upphandlad vård enligt nya principer)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Socialdemokraterna i regionen:
Upphandlad vård enligt nya principer

Publicerad Tuesday, 02 September 2014, 16:24 av - Inskickat material

Den upphandlade vården ska tillåtas om det är bättre för patienten – annars ska regionen själv stå för verksamheten.
Det skriver socialdemokraten och regionpolitikern Alex Bergström i ett pressmeddelande i eftermiddag.

Västra Götalandsregionen upphandlar i dag sjukvård för mer än 3 miljarder kronor. För Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen är upphandlingar en lösning om det ger ett mervärde för patienten. Om inte ska den bedrivas av Västra Götalandsregionens egna verksamheter.

– Alltför ofta görs förlängningar av befintliga avtal eller nya upphandlingar utan att pröva om regionen kan göra det bättre själva. Nu vill vi pröva att vända på den principen, säger Alex Bergström (S), regionråd.

– Med Socialdemokraterna i politisk ledning i Västra Götalandsregionen kommer det inte vara en självklarhet att upphandlad verksamhet ska upphandlas återigen.
–  Vi tänker att använda oss av den nya principen när avtalen för upphandlade verksamheter löper ut. Det innebär inte per automatik att verksamheten tas över i egen drift. Om en upphandling ger ett mervärde för patienterna och det totala vårdutbudet kan det vara rätt att genomföra den, säger Alex Bergström
Vi ser inte som moderaterna privatiseringar som en fråga i sig. Patienternas behov av högkvalitativ sjukvård är för dem mindre viktig än att till varje pris se till att verksamheterna privatiseras.
–   Moderaterna vill införa en utmaningsrätt som ger privata intressen rättighet att lägga bud på och ta över Västra Götalandsregionens verksamheter. Vår nya princip fungerar lite tvärtom, säger Alex Bergström.

Pressmeddelande