Gå direkt till Nyheten (Hela västra Sverige har bostadsbrist – Lidköping uppfyller inte lagens krav)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Söndag 18 november 2018
 1. Dagens namn:
 2. Lillemor och Moa
 3. I morgon:
 4. Elisabet och Lisbet

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Hela västra Sverige har bostadsbrist – Lidköping uppfyller inte lagens krav

Publicerad onsdag, 30 juli 2014, 11:24 av Björn Smitterberg

bostaderilidkopÄven om flera kommuner har balans i tillgången på bostäder så är det totalt sett brist i Västra Götaland. 34 kommuner, däribland Lidköping, Skara, Vara och Grästorp har bostadsbrist. Det har aldrig tidigare varit bostadsbrist i så många kommuner i Västsverige som 2013.

Det här framgår av länsstyrelsens nu publicerade sammanställning över bostadsmarknaden. En enda kommun i hela regionen – Bengtsfors – har överskott på bostäder. Underskottet i regionen gäller alla former av bostäder.

Bristen på lägenheter bidrar till trångboddhet och dålig trivsel. Äldre personer som vill flytta till lägenhet och överlåta sin bostad till yngre familj kan ofta inte göra det – det finns inte lämpliga lägenheter att flytta till. Situationen är mest besvärlig för unga familjer, samt till landet nyinflyttade.

Enligt uppgiften till länsstyrelsen från Lidköpings kommun väntas det 2015 påbörjas mellan 50 och 100 nya lägenheter i flerbostadshus. Flera av dessa är trygghetsboenden. Det påpekas allmänt att riskerna med höga lån i hushållen kan medföra att trycket på hyresrätter ökar för att många inte får låna tillräckligt för att köpa eget.

Kommunerna har nu större skyldighet att ansvara för bostadsförsörjningen än tidigare.
Lidköping hör till en grupp  kommuner som inte har några fastställda riktlinjer – trots att det är en skyldighet enligt lag.
Lidköpings kommun hör även till de kommuner som inte har information om nuvarande och kommande bostadssituation med på sina hemsidor.

Hur stor bristen på bostäder i Lidköping är framgår dock inte i rapporten – bara att Lidköping är en av bristkommunerna. Det framgår också att bostadsföretagen ofta inte kan fullfölja sina planerade byggen p g a bristande ekonomi i projekten. a

Under år 2013 ökade befolkningen i länet med närmare 15.000 personer, det innebär en ökning på 0,91 procentenheter, vilket således är den största ökningen sedan 1994. Befolkningsökningen fortsätter vara påtaglig i och kring Göteborg, men i även många mindre kommuner i andra delar av länet växte befolkningen ifjol. Befolkningen ökade i 35 kommuner och minskade i 14 kommuner, skriver länsstyrelsen i sin rapport.

 

204 Comments

 1. heylon

  Då får du ursäkta men ”mina villkor”?
  Vi skippar allt annat bullshit: Tycker du vi har en fungerande integration? Ja eller Nej?
  Att bara peka och skratta är ju en utvecklande väg att gå, lite som en mobbares väg. Är det dina villkor?

 2. rödgrönrebell

  SD:s ideologi bygger på institutionaliserad mobbing av svaga grupper. Så det bekymrar mig inte om ni känner er ”mobbade” av att en del vägrar fjäska för er.

 3. heylon

  Fjäska? Hur är det man säger, ändamålen helgar medlen.
  Man mobbar om de känns rätt… uppenbarligen
  Lite kul att du kallar dig rebell iaf, dom brukar ju få gå mot strömmen med sina egna villkor oavsett… Hade ju nästan kunnat se SD som rebeller då de är emot regeringen oavsett styre… :)
  Äh never mind, längre kommer vi nog inte…

 4. rödgrönrebell

  Angående mitt nick så är det valt för att markera att jag, även om jag är både röd och grön, inte är medlem i och definitivt aldrig tänker bli någon lealös megafon åt något parti.
  Jag förhåller mig alltså ungefär lika kritisk mot de röd-gröna partierna, som jag menar har svikit det de en gång stod för, som till regeringen.
  Om det blir regeringsskifte nu i september (vilket verkar troligt, men som man kanske inte ska räkna med då sossarnas inkompetens aldrig upphör att förvåna) kommer jag fortfarande befinna mig i den djupaste opposition. Men för att undvika missförstånd kanske jag helt enkelt skulle byta namn till ”Rebellensomhatarpamparoavsettpartimenmestborgaresossarochrasister”.

  SD:are sparkar nedåt, och det är inte att vara rebellisk. Det är att vara en mobbare (dessutom röstar de med regeringen i 80% av omröstningarna i riksdagen),

 5. Johan Lundberg

  Jag förstår verkligen att du och alla andra som gillar SD vill hålla kvar vid 50-talets definitioner av rasism när apartheid startade i Sydafrika, för i jämförelse med lagstiftad rasism är ni bara ”lite” rasister. Men likt förbannat är ni rasister; Jag tycker du ska läsa på om etnopluralism eller kulturell rasism innan du fortsätter med mantrat att SD inte är rasister, för varje gång som du uttalar den meningen har du per definition fel. (Ber om ursäkt om jag har fel i antagandet att du gillar SD, men allt du skriver och argumenterar för pekar på det.)

 6. Jonaz Johansson

  Ursäkta mig för att jag lägger mig i detta gnällande och smutskastande av skit och kommentarer hit o ditt o att man MÅSTE vara PK…

  Oavsett vilka jäkla kommentarer som skrivs så finns det alltid någon som inte gillar att det skrivs på ett visst sätt, så mitt råd till er alla som gjärna måste vara politiskt korrekt skrivet och serriöst bokstaverat, bli politiker och ta ansvar i politiken, även börja grandska er själva ist för att klanka ner på personer som ni själva har valt in i partierna, för som sagt tänk efter lite innan ni gnäller över hur det skrivs. Ne nu är jag för förrbannad över hur ni gnäller och leker troll bakom skärmen och framför tangentbordet. Men som sista ord, oavsett hur det ser ut i världen så måste man se till plånboken innan man spenderar pengar på det man vill köpa, så mitt råd är spendera på hemma plan först och se sedan hur det ser ut utanför 50 skyltarna. Tänk på sjukvården och pensionärerna innan det gnälls över hur det ser ut i världen.

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet