Gå direkt till Nyheten (Debatt: (S)-förslaget ett hot mot ungdomsjobb)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Torsdag 02 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: (S)-förslaget ett hot mot ungdomsjobb

Publicerad torsdag, 24 april 2014, 11:41 av - Inskickat material

debatt-insikon– Socialdemokraternas höjda arbetsgivaravgifter hotar 1500 ungdomsjobb i Skaraborg. Det skulle kosta 463 miljoner per år.
Det skriver moderate riksdagsledamoten Sten Bergheden, Mariestad, i en debattartikel.

Socialdemokraternas förslag om höjda arbetsgivaravgifter hotar jobben i Skaraborg. Höjda arbetsgivaravgifter för unga skulle leda till ökade kostnader med närmare 463 miljoner kronor per år för arbetsgivarna i Skaraborg. En kostnadsökning som motsvarar årslönen för ungefär 1.500 heltidsanställda ungdomar.

Sedan valvinsten 2006 har Alliansregeringen sänkt skatten för löntagare och gjort det enklare för arbetsgivare att anställa. Vi har sänkt arbetsgivaravgiften för ungdomar och halverat restaurangmomsen för att underlätta för unga att komma in på arbetsmarknaden. För att sänka trösklarna ytterligare har Alliansen föreslagit en förstärkt sänkning av arbetsgivaravgiften riktad mot personer under 23 år, vilken beräknas träda i kraft 1 juli i år. Socialdemokraterna har lovat att återställa såväl arbetsgivaravgifterna som restaurangmomsen vid ett maktskifte.

Om vi skulle återgå till situationen före 2006 när (S) styrde skulle arbetsgivarens kostnader för sociala avgifter öka med nära 20 procent. Enbart för arbetsgivarna i Lidköpings kommun skulle det innebära närmare 60 miljoner kronor i ökade kostnader för arbetsgivaravgifter. Detta motsvarar lönekostnaden för nästan 200 anställda. Dessa nya (s)kattehöjningar på ungdomsjobb gör det dyrare att anställa ungdomar. Hur leder dessa ökade anställningskostnader för unga till fler jobb?

Alliansen vill underlätta för företag att anställa ungdomar. Vi vet att det är viktigt att våra ungdomar får in en fot på arbetsmarknaden, därför sänker vi kostnaderna för företag som anställer ungdomar.

Det är förvånande att man som (S) är emot reformer som ger många unga ett arbete. Även fackförbund anser att (S) förslag går i otakt med verkligheten. Motståndet är snarare ideologiskt än rationellt eftersom reformerna ger fler och nya jobb. (S) har bara bestämt sig för att göra det dyrare att anställa och väljer, som så många gånger förr, att prioritera ökade bidrag framför entreprenörskap och jobb. Alliansen däremot tänker fortsätta slåss för fler jobb till våra ungdomar.

Sten Bergheden (M) Riksdagsledamot Skaraborg

2 kommentarer på “Debatt: (S)-förslaget ett hot mot ungdomsjobb”

  1. Funderar skriver:

    Nya lögner från alliansen… 1350000:- kostar varje nytt ungdomsjobb… Tror ni verkligen på fullaste allvar att tex McDonalds skulle sparka alla ungdomar och lägga ner om de fick betala vanlig arbetsgivaravgift igen? Hur mycket kostade en big Mac innan sänkningen och fanns McDonalds då?

  2. Elof skriver:

    Är ju väldigt enkel matematik det här. Låt oss säga att en anställda hinner med att steka 10 hamburgare varje timma. Varje timma så säljer McD 100 hamburgare. Då behövs det 10 anställda för att hinna med att steka dessa hamburgare. Behövs det fler eller färre anställda för att steka dessa 100 hamburgare om företaget i fråga inte får bidrag på halva arbetsgivaravgiften? Självklart inte, det kommer efter ett eventuell borttagande av bidraget fortfarande behövas 10 anställda för att steka dessa 100 hamburgare.

Kommentarerna är stängda