Gå direkt till Nyheten (Skärgården i centrum för turistnäringen i kväll)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Tisdag 18 juni 2019
  1. Dagens namn:
  2. Björn och Bjarne
  3. I morgon:
  4. Germund och Görel

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Skärgården i centrum för turistnäringen i kväll

Publicerad tisdag, 03 december 2013, 21:01 av Björn Smitterberg

roythornstroem_131203Destination Läckö-Kinnekulles aktieägare hade på tisdagskvällen ett möte som kom att handla mycket om båtar, fiske och Vänern. Med på mötet var Roy Thornström, VD för ett rederi som under ett par veckor i maj kommer att ha en båt som utgår i Ekens skärgård på turer med busspassagerare.

Många var det som förstös ville ha mer båt-trafik. Och en av Kållandsöföre4tagarna i kväll var Stig-olof Jonsson som vill köra med sin båt Navaren Kållandsörunt. Ullersundsbron kan han inte gå under, men han kan ta passagerare på ena sidan, gå runt Kållandsö och släppa av dem på andra sidan bron. Och med tanke på alla de kunskaper som Stig-Olof Jonsson har om ekens skärgård och Kållandsö kan det bli en spännande resa.

charlotte-backman_131203Charlotte Backman arbetar med landsbygdsutveckling vid Hushållningssällskapet och
hon arbetar med ett projekt som går ut på att öka intresset fär Vänern, och det med Kållandsöperspektiv.
I bakgrunden är det Navarens skeppare, Stig-Olof Jonsson.

– Man skulle kunna ha fiskteturer, rundturer, båttaxi och mycket annat, och det finns många som är villiga att få igång allt detta, men vi behöver samordna och marknadsföra allt.

Charlotte Backman har studerat bl a båtbussningen i Karlstad, båttaxi och uthyrning av båtar samt talat med fiskare om fisketurer.

– Ett problem med fisketurer är att det inte går att fiska med spö – man får inte napp med sådana redskap tillräckligt ofta.

Att ordna resor från Lidköping till Läckö talade många om – men det kom flera invändningar. Det krävs betydligt större båtar för det. Några talade sig varma för trafik de sju distansminuterna mellan Läckö, Spiken och Råbäcks hamn eller kanske den lite längre sträckan till Mariestad.

– Men det krävs större båtar för det – sjögången kommer att göra att många upplever resan otrevlig, sa Stig-Olof Jonsson.

Och med större båtar ökar kraven.

roythornstroem_131203Roy Th0rnström tänker lägga en båt för drygt 50 passagerare vid Läckö under ett par veckor i maj – för turer med bussturister.

Se och hör Roy Thörnström när han presenterade sin idé. Klicka till: roythornstrom_131203_xvid – 2min 22 sek

Roy Thornström berättade om sitt företags planer; Det handlar om att bussa turister från Göteborgsområdet till Läckö, äta på Viktoriahuset, ha en rundvandring i slottet och få en båttur i Ekens skärgård. Hittills har man sålt omkring fem busslaster och om allt går bra kommer man att ha ett av sina fartyg vid Läckö i kanske två veckor i maj. Men sedan vänder man ned till Bohuslän igen.

kulturbatbroschyrSå här marknadsförs båtturerna vid Läckö i resebroschyren från ”Kulturbåtarna”. Högerklicka för att få den större.

– Att ha en båt som gör turer vid Läckö hela sommaren kräver att någon går in med pengar.

Idén är att köra bussresenärer till båten. Roy Thornström sa att hans företag – Kulturbåtarna – är lika mycket ett bussbolag som rederi.

gunilla-davidsson131203– Turismen skall bli en viktig tillväxtfaktor i Götene och Lidköpings kommuner, sa Gunilla Davidsson i kväll och efterlyste fler ambassadörer som lockar evenemang och konferenser till Lidköping, och att fler skall bli aktieägare.

Vid turistförtetagarnas möte i kväll diskuterades också utökade aktieägardirektiv. Destination Läckö Kinnekulle AB får i uppgift av ägarna att även hantera affärsresenärerna genom marknadsföring och goda råd samt bokningar. Ett mål är att öka omsättningen i turistnäringen med cirka 5 procent per år.

– Det är en rimlig målsättning, inte omöjlig men ändå en utmaning, sa VD Gunilla Davidsson.

Destination Lidköping Kinnekulle AB ägs till hälften av Lidköpings kommun, 17 procent av Götene kommun och resten är företagare i branschen.