Gå direkt till Nyheten (Tore Sahlströms möten med sportprofiler:
I dag brottaren Sören Claesson)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Måndag 27 maj 2019
  1. Dagens namn:
  2. Beda och Blenda
  3. I morgon:
  4. Ingeborg och Borghild

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tore Sahlströms möten med sportprofiler:
I dag brottaren Sören Claesson

Publicerad lördag, 26 januari 2013, 07:39 av Tore Sahlström

Veckans sportprofil är en mycket meriterande brottare som har skördat stora framgångar på olika brottarmattor både nationellt och internationellt; Sören Claesson.

Toppen på sin karriär var OS-bronset i Los Angeles 1984. Det är Lidköpingsbrottaren Sören Claesson det handlar om i detta avsnitt och, Lidköpingsnytt träffar Sören i hans charmiga villa i Furuhäll där han bor tillsammans med frun Marinette. Barnen Markus och Michelle är utflugna sedan en tid tillbaka och bor på andra orter.

Sören Claesson har Stora Levene som födelseort och, tillbringade sina första år där, men snart flyttade far Owe och mor Ann-Britt till Lidköping där pappa började efter en tid som konditor och fick tillfälle att starta Konditorbageriet på Skaragatan. Pappa Owe var också en duktig brottare och på den vägen kom det sig att den då 4-5 årige pojken Sören fick sin första kontakt med sin framgångsrika idrottsgren. Sören hängde med pappa Owe till brottarhallen vid träningar och på så vis växte brottarintresset hos en ung Claesson junior.

Sören Claesson med sin OS-medalj från Los Angeles OS 1984.

Även fotboll hann Sören Claesson med i ungdomen – han blev DM-mästare P-12 med Heimer och lite jollesegling hann det bli innan det blev brottning som blev prioritet ett hos honom. På 1960-talet exploderade ungdomsbrottningen i Sverige, och för Sören blev det tävlingar varje helg från oktober till mars, minns Sören.

Hans första match kommer LAS-brottaren Claesson väl ihåg – det var i Skaraborgs ungdomsserie. Sin första SM-titel blev i fristil som 17-åringen Claesson vann i Stockholm och fick mot ta priset av Sveriges konung (då kronprins). Sören har tagit tio SM-titlar totalt som senior – fyra i grek/romersk och sex stycken i fristil.

I Sverige tillhörde Sören det övre skiktet i fristil, men internationellt var det svårare att nå toppen i fristilen. Utöver sina SM-tecken på seniorsidan har Sören tagit sex ungdoms- och nio junior SM samt, ett tiotal lag-SM med Lidköpings Atletsällskap. En imponerande samling priser som, LAS-brottaren har bärgat hem till Lidköping.

Sören Calesson har deltagit i tre OS som aktiv och vid OS i Montreal som ungdomsstipendiat – 17-åringen Claesson fick då se och lära känna atmosfären för sina egna medverkande olympiader framöver. Ett nog så lärorik resa där man fick bo på ett universitet med tvåtusen andra stipendiater samt besöka OS-byn och se på olika sporter – och då mest brottning för Sörens del.

Lidköpingsbrottarens första OS var i Moskva 1980. LAS-brottaren Claesson blev kvalificerad för Moskva-OS efter ett framgångsrikt internationellt deltagande. Det blev matcher i fristilens 82 kilo, men det gick inte så bra för Sören. Förlust i två matcher – en bulgar och en polack bidrog till att Claessons första OS inte blev vad som han hade tänkt sig.

Revanschen kom dock redan i nästa OS i Los Angeles 1984 där Sören tog ett brons i grek-romersk stil i mellanviktsklassen. Förutom Sören Claesson så är det Ivar Sjölin som har tagit en OS medalj i brottning till Lidköping. Ivar Sjölin blev silvermedaljör i London- OS 1948 i brottningens fristilsklass. Sören Claesson och Ivar Sjölin är alltså de två enda idrottsmännen från Lidköping i brottning som, har fått med sig en OS medalj hem. Förutom dessa två brottare har även tennisspelaren Anders Järryd tagit OS brons i dubbel i Seoul 1988. Det bör tilläggas att även Frank Andersson tog brons i Los Angeles och hade Lidköpings Atletsällskap som klubbadress, men Frank har aldrig bott i Lidköping, så därför kan man fastslå att Sören och Ivar samt Anders Järryd är de enda Lidköpingsborna som hittills tagit OS-medaljer.

I Los Angeles gick Sören sex matcher på tre dagar. I de första omgångarna mötte Claesson dessa i turordning David Chandler USA (4-0), Klaus Mysen Norge (diskad)), Mohamed El-Ashram Egypten (3-0) Louis Santere Canada (3-1) och i sista omgången blev det förlust mot den slutlige guldmedaljören från Rumänien Ion Draica med 10-0.

I bronsmatchen mötte Sören Momir Petkovic Jugoslavien och vann med poängsiffrorna 5-2. Vid den här tiden hade tidningarna lite svårt att få hem bilder snabbt – detta var innan internet fanns så papperskopiorna fick skickas via telefoto hem till redaktionen. Sören minns att han innan bronsmatchen fick ställa upp på en bild för GT där han glädjande håller upp händerna för sin bronsmedalj som vid fotograferingen inte hade ägt rum.

Hemma i Lidköping prydde Sören Claesson på förmiddagen dagen efter, alla GT:s löpsedlar med den tagna bilden och med texten SÖREN TOG OS –BRONS.

Los Angeles OS var det kaotiskt organisatoriskt skött tycker Sören. När TV-tittare runt om i världen fick se den häpnadsväckande invigningen när Bill Suiter stal showen när han kom farande över Memorial Coliseum med en så kallad Jet Pack på ryggen. Det fick aldrig Sören Claesson och övriga deltagare se – för dessa var inlåsta i en annan arena bredvid i fyra timmar utan mat – väntande på respektive lands inmarsch på huvudarenan.

Då Sören kom hem till Sverige och Landvetter mötte många Lidköpingsbor upp för att gratulera. Ingen hyllning på torget som det säkert skulle blivit idag om någon hade tagit en OS medalj, utan istället kom några representanter från kommunen kom hem till Sören och uppvaktade med en Stålhanevas.

Det sista OS för Sören Claesson blev i Seoul 1988 i viktklassen 100 kilo i grek/romersk. Det blev tre matcher en vinst och två förluster. Sören menade att han vägde för lite (91 kilo) för att ha någon chans mot de tyngre brottarna i klassen.

På sin dator har Sören Claesson gjort ett program om OS och hans tre medverkande olympiader, som han ibland visar för sina elever. På datorn här, är en bild med tre Lidköpingsdeltagare i Los Angeles-OS. Nämligen Theodore Dikanda, Lennart Lundell och Sören själv.

Brottarskorna lade Sören på hyllan 1989 i samband med han skulle bli pappa, då det inte funkade med den hårda brottarträningen och även sköta en del hemmasysslor. Tränare tillsammans med Lars Malmqvist i LAS har dock Sören utövat något år efter sin aktiva tid.

Claesson är nu gymnastiklärare precis som sin fru Marinette som han för övrigt träffade under sin utbildning på GIH. Utbildningen på GIH i Stockholm på två år innebar också att klubbar i området ville ha den duktige Lidköpingsbrottaren till sin förening. Under hela sin brottarkarriär så har Sören varit LAS trogen, och säger om detta följande.

– Det var ett ”gött” gäng brottare som hade fruktansvärt roligt, och LAS tillhörde under min aktiva tid Sveriges bästa brottarklubb, så varför gå till en annan klubb.

På senare tid har det blivit en hel del hockey i familjen Claesson. Detta beroende på att sonen Markus har spelat i HCL som målvakt och, på senare tid i skånska Pantern. Även dottern Michelle spelar hockey på elitnivå i riksserien med HV 71 Queens. Det blir ofta resor till Jönköping för paret Calesson för bevittna dotterns spel i högsta damserien. I HCL är Sören ledamot i styrelsen men, hjälper även till som ungdomstränare.

År 1985 belönades Sören Claesson med NLT – medaljen och 1984 fick han pris av Västergötlands Idrottsförbund för årets bästa idrottsprestation.

Hedersknyffel, sympatisk, ett föredöme för alla idrottsutövare, osjälvisk och anspråkslös är bara några epiteter som sägs om denne brottargentleman både på och utanför mattan.

– Jag försöker bara att vara mig själv – kan umgås med alla människor – trivs i de flesta sällskap avslutar, denne idrottens föredöme Sören Claesson.