Gå direkt till Nyheten (Debatt: Innovationsupphandling viktig pusselbit)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Innovationsupphandling viktig pusselbit

Publicerad Wednesday, 09 January 2013, 15:09 av Redaktionen

Regionrådet i opposition, Gunilla Levén, skriver i en debattartikel att regionen bör efterfråga resultat som vetenskapsmän får för att få fram nya metoder och utrustningar.

Innovationsupphandling viktig pusselbit

Forskning- och utveckling (FoU) är en viktig del i Västra Götalandsregionens fortsatta arbete för regionens tillväxt. Västra Götalandsregionen stödjer tillsammans med näringslivet direkt och indirekt forskning- och utveckling (FoU) vid universitet och högskolor, inom sjukvårdsområdet men också inom kollektivtrafik, miljö, turism och kultur. Det huvudsakliga forskningsstödet är riktat mot medicinsk vetenskap.

Att efterfråga resultat underlättar målen av att öka innovationerna och kommersialiseringen och regionen har unika möjligheter att medverka till att omvandla forskningsbaserad kunskap till ny teknik, nya produkter och fler företag. Västra Götalandsregionen har därför ett ansvar att efterfråga resultat inom den vetenskapliga forskningen så att den kan utmynna i fler innovationer och kommersialisering.

Innovationsupphandling är ett verktyg för problemlösning och kan även bidra till att lösa stora samhällsutmaningar.  Offentlig innovationsupphandling har tidigare använts med positiva resultat vid flera tillfällen av stora statliga bolag och verk för att stimulera innovationer och tillväxt genom att tillsammans med privata företag utveckla teknik. Innovationsupphandling innebär en vinna-vinna situation där en vara eller en tjänst som inte finns på marknaden, utvecklas för att uppfylla en beställares önskemål. Utveckling av offentlig innovationsupphandling i Västra Götalandsregionen kan bidra till att stärka näringslivets och forskningens konkurrenskraft men också den offentliga verksamhetens förnyelse, kvalitet och effektivitet. Västra Götalandsregionen bör därför utveckla och använda sig av denna vinna-vinna metod för att medverka till nya innovationer och fler arbetstillfällen.

Västra Götalandsregionen ska använda sina resurser så att det gagnar dess invånare på bästa sätt och därför genomföra projekt och satsa resurser som leder till utvecklad sjukvård, fler arbetstillfällen och en hållbar tillväxt. En viktig pusselbit är att använda sig av offentlig innovationsupphandling.

Gunilla Levén (M)
Regionråd i opposition
Ledamot Regionutvecklingsnämnden