Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Inget är som förr)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Inget är som förr

Publicerad Friday, 03 August 2012, 08:00 av Björn Smitterberg

Det är inte mycket som är som förr, vilket inte innebär att redaktören tycker det var bättre förr. Såvida vi inte talar om vädret förstås… För det var bättre förr.

Nu tänker redaktören inte ge sig in i debatten om klimatet. Huvudsaken är att resterande del av sommaren blir toppenbra, med värme och gosigt solsken ända in i oktober. Och därefter en mild vinter, snöfri helst.

Varför skall vi ha kall vinter nu? Nu när skidor har fått hjul, när bandy och hockey spelas inomhus.

Nej, behovet av kalla snörika vintrar har minskat. Snögubbar – det finns uppblåsbara i plast.

Olympiska spelen pågår i London. Mycket trevligt, men till en ofantlig kostnad. Det har nämnts att slutnotan kan komma att hamna på 14 miljarder pund. Omsatt till kronor blir det en så hög summa att i Sverige är det bara staten som kan rymma en sådan kostnad. Vi lär nog aldrig få ett svenskt OS, inte ens vintertid. Det skall tigerekonomier typ Brasiliens för att vilja göra sådana satsningar.

För oss i Lidköping väntar vi nu på ett bra resultat av Karin Johansson i kanoten där hon tillsammans med sin kompis skall utmana hela världen. Det ska bli spännande att se.

Nyhetsflödet är speciellt i juli. Semestern innebär att vissa tar chansen. I år har det på riksnivå varit ovanligt mycket om medicinska nyheter. Plats finns ju i nyhetsmedia. I Västnytt gjordes igår ett stort inslag om bajstunnor. Ett äkta sommarreportage. Redaktören började följa upp. Lidköping är enligt Västnytt en av de kommuner som har tillstånd att ta hand om bajstunnor genom att gräva ned dom. Men tydligen är det gratis, för det finns inte med i prislistan på hemsidan för kommunens renhållning.

Gamla torrdass håller på att försvinna. Visserligen finns ofta husen kvar, och ofta är de dekorerade på ett särskilt sätt. Men dasstunnorna är utbytta till moderna toastolar, ofta mulltoa. Redaktörens sommarresidens är utrustad med en mulltoa, och det fungerar förvånansvärt bra.

– Tömning, tänker en del.

Visst ska mulltoan tömmas. Men när den fungerar är det enkelt och dessutom helt förberett för att ske hygieniskt och enkelt. Och sällan.

Numera får man vara ensam på sitt sommardass. Förr var det ofta en plats för samvaro. Det kunde vara flera platser i samma toabyggnad – här utbyttes filosofiska tankar, nyheter och mycket annat. Ungefär som vid ett matbord nuförtiden.

En av dem som tagit chansen att få utrymme i medierna i sommar har förresten föreslagit att man skall sluta använda vattentoaletter – de innebär ett onormalt högt slitage på naturen.

Är det dags att göra om allemansrätten? Redaktören sällar sig till skaran som tycker det är helt OK att plocka bär och svamp i marker och skogar, så länge det är på hushållsnivå. Men är det riktigt att en skogsägare skall få se några personer ta alla kantareller, och sedan se samma personer sälja kantarellerna på torget?

Måsarna tar sig som vanligt rättigheter i Lidköping. Bengt BG Gustavsson i Vinninga har bidragit med en historia med anknytning till detta:

Nyfrälste Johansson hade nyss lärt sig av med att svära när en mås släpper sitt visitkort rakt på hans hjässa.

Han känner ett starkt behov av att återgå till sin gamla vana men besinnar sig och säger fromt:

– Jag tackar Gud för att kor inte kan flyga!

God Helg