Gå direkt till Nyheten (Debatt: Ta ansvar när era barn mobbar!)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 20 juni 2018
 1. Dagens namn:
 2. Linda
 3. I morgon:
 4. Alf och Alvar

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Debatt: Ta ansvar när era barn mobbar!

Publicerad torsdag, 05 april 2012, 11:29 av Redaktionen

Tänkvärt om mobbning skrivs i en insändare – som vill att föräldrar står upp och tar ansvar.

Jag har lite tänkvärda ord att säga nu i påsktider.

Mobbning bland våra barn är enormt utbrett nu, både i skolan, via nätet och även hemma på gården…

Våra barn måste få lära sig att man inte kan behandla andra barn hur som helst. Det är inte riktigt att säga glåpord, att reta barn för deras utseende, att retas för att vissa barn har ett fysiskt eller psykiskt handikapp.

Barn som blir retade under en lång tid orkar till slut inte stå emot, de blir enormt deppiga och ledsna. Hela deras liv går till slut bara ut på att be om ursäkt för att de finns till!

Detta är fel!

För att våra barn ska kunna klara sig i livet även när de är vuxna måste de få en stabilitet i tillvaron, de måste få känna att de duger som de är.

Jag hoppas att ni föräldrar som inte tycker era barn gör fel när de retar och trakasserar andra barn för deras utseende och liknande tänker efter en extra gång innan ni håller med dom att de sjäva aldrig kan göra något som är sårande och kränkande, utan att det alltid måste vara andras fel.

Alla barn kan göra fel och det är vår uppgift som föräldrar att vara lyhörda och försöka hjälpa till att lösa problemen som uppstått.

Den gyllene regeln:
– Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem!

– En förälder

3 Comments

 1. reko_brud

  Detta låter ju jättebra och ingen skulle vara gladare än jag om föräldrar kunde ta ansvar för sina mobbande barn! Men.. av egen erfarenhet så faller inte äpplet långt från päronträde så att säga. Allt för många gånger är föräldrarna likadana bara att som vuxen kan man lättare kamouflera sin mobbning utåt så att andra inte ser. Denna ”förmåga” har inte barn. Och ”dessa” föräldrar gör allt för att skylla ifrån sig såklart, för det är aldrig fel på dem eller deras barn. Det kan inte bli annat än -fel- när t.o.m. vuxna inte kan göra och visa vad som är rätt.

 2. Bas_frasse

  Min son har varit mobbad i flera år jag har aldrig fått erbjudande om att bemöta barnens föräldrar eller ens fått reda på om de har informerat föräldrarna om kränkningarna som inträffat. Borde det inte ligga i skolans och kommunens intresse? Vad skickar det för signaler ut mot resten av samhället?

 3. AnPet

  Mobbande barn, och oftast de barn som leder mobbningen, har ofta föräldrar som beter sig på liknande sätt. En gång i tiden var jag lärarvikarie i Kalmar. Vid ett allvarligt mobbningsfall som rektor och skolkuratorn jobbade mycket med, utvidgades mobbningen till att också drabba det mobbade barnets föräldrar med bl a anmälan till sociala myndigheter p g a vanvård,och skadegörelse av egendom. Enlit polisen var ett sådant beteende inte alls ovanligt när föräldrarna kände sig trängda.

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet