Gå direkt till Nyheten (Debatt: Investera i stället för att sänka löner)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Lördag 21 april 2018
 1. Dagens namn:
 2. Anneli och Annika
 3. I morgon:
 4. Allan och Glenn

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Debatt: Investera i stället för att sänka löner

Publicerad onsdag, 28 mars 2012, 07:08 av Redaktionen

Förslaget att sänka ingångslönerna får skarp kritik av två vänsterpartister, Egon Frid och Ann-Carin Landström i en debattartikel.

Investeringar istället för lönesänkningar skapar nya jobb

Centerledaren Annie Lööfs förslag att sänka ingångslönerna med 25 procent vore en katastrof för många svenska löntagare. En heltidsarbetande undersköterska skulle få ungefär 8 500 kronor kvar att leva på efter skatt. För det stora antal inom äldreomsorgen som jobbar deltid, skulle den verkliga månadsinkomsten bli ännu lägre.

Lika illa eller värre ser det ut i restaurangbranschen, handeln och städbranschen. Lönerna är låga och många har timvikariat och jobbar deltid. Redan idag är ekonomin knapp för alla som vårdar, serverar, städar och betjänar kunder i butiker. Utan dessa hundratusentals människors arbete skulle samhället sluta fungera. Men Annie Lööf tycker alltså inte att de är värda de löner de får. De ska ha ännu mindre.

Motivet är förstås att sänkta löner ska leda till fler jobb. Problemet är att det inte fungerar. Det finns inga tydliga samband mellan sänkta löner och fler jobb – tvärtom är arbetslösheten högre i många av de länder där ingångslönerna är låga. Vad sänkta ingångslöner däremot leder till är att människor förblir fattiga trots att de arbetar.

För att få ner arbetslösheten behövs istället investeringar som skapar arbetstillfällen och utbildningar som gör det möjligt arbetslösa att få jobb. Vänsterpartiets alternativ till skattesänkningar och lönedumpning är satsningar på bostadsbyggande, grön omställning av transporter och energisystem och en kvalitetshöjning i välfärden. Och istället för förnedrande arbetsmarknadsprogram vill vi storsatsa på yrkesutbildningar, lärlingsplatser och en chans att läsa in gymnasiet för alla som behöver det.

Vi vill bygga ett framtida Sverige med minskade klyftor, en bättre välfärd och en hållbar och konkurrenskraftig industri. Ett Sverige där alla kan leva på sin lön och känna sig stolta och uppskattade efter förtjänst oavsett om man jobbar som servitris, snickare eller lärare. Det står i tydlig kontrast till den borgerliga framtidsvisionen med ökande klyftor och heltidsarbetande som lever under fattigdomsgränsen.

Ann-Carin Landström (V), Lidköping och Egon Frid (V), Skövde Ordförande för Vänsterpartiet i Skaraborg

2 Comments

 1. OveNordstrom

  Som om det inte var nog med det så vill Anders Borg nu ”se över” socialbidragen, bostadsbidragen och etableringsbidragen. Han kanske behöver pengarna till nästa jobbskatteavdrag? Fin framtid för kommande generationer med borgarna vid rodret! Allas lika värde?

 2. MagnusKling

  Klockrent skrivit….

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet