Gå direkt till Nyheten (Demonstration mot kärnkraft i Lidköping)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 20 juni 2018
 1. Dagens namn:
 2. Linda
 3. I morgon:
 4. Alf och Alvar

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Demonstration mot kärnkraft i Lidköping

Publicerad söndag, 11 mars 2012, 12:03 av Björn Smitterberg

Fanorna är nytillverkade, de gamla är utslitna. Men viljan att ersätta kärnkraften med mindre farliga energiformer lever kvar som förr. Mest var det miljöpartister som demonstrerade vid lunchtid i Lidköping – men i den lilla skaran fanns även socialistsympatisörer.


Göran Larsson, Miljöpartiet, talade och påminde om olyckan i Japan för ett år sedan. En olycka där en liten teknisk detalj lurade hela kärnkraftvetenskapen och ställde till med den näst värsta kärnkraftolyckan som en följd av katastrofen med jordbävning och tsunami. Nära 16.000 människor omkom, men än finns inget dödsfall noterat på grund av kärnkraftsolyckan. Däremot är strålningens effekter omfattande – på mark, vatten och allt man vidrör.

Linda Nieuwenhuizen hade apelsiner med sig
– En apelsin motsvarar i storlek och vikt den mängd plutonium vars energi räcker för att släcka allt mänskligt liv, sa hon.
– Tänk om plutonium hamnar i orätta händer.

– Även om vi inte är så många på plats i Lidköping ska vi veta att vi ingår i ett stort kollektiv som demonstrerar i alla svenska kommuner i dag, sa Göran Larsson.

Om några dagar kommer en motion att behandlas i riksdagen. Den bygger på vad Centerpartiet har i sitt partiprogram – men den är skriven av Miljöpartiet och har fått utskottsstöd av Vänsterpartiet och Socialdemokraterna.

– Vi får se hur det går med energipolitiken i samarbete med sossarna, säger Göran Larsson. Den nye (S)-ledaren har ju varit för kärnkraft. Och visst är det konstigt att när folkomröstningar kommer på tal är man noga med att säga att resultatet ska följas – utom när det gäller kärnkraftavvecklingen…

25 Comments

 1. $21926890

  Tyvärr innebär v-demonstrationerna att  vi tvingas tillbaka till ånglok och havremotorer:-)

 2. Nisse

  Det är ju nu några år sedan folkomröstningen hölls, och istället för att bråka om det kanske man bör ta upp upp frågan igen – med en ny folkomröstning? Så kan våra politiker slippa belastningen av att försöka tolka vad vi egentligen menade sist…

 3. motvarghat

  nu är det så där som vanligt i sådan här medier med kommentarerna. Man blir bara trött av dem.

 4. OveNordstrom

  Tydligen har du inte läst artikeln.

 5. Danne Dyckert & K H

  Vore kul om nåt seriöst alternativ till kärnkraften kunde presenteras.
  Om vi nu ska göra allvar av att stänga av kärnkraftverken som visa skriker sig hesa för.
  Eller ska alla gå runt med en snurra på huvudet? :)

 6. Agust Vråk

  Ja den nye sosseledaren har ju till skillnad mot de flesta andra politiker rört sig ute bland vanligt folk. Han vet ju att kontinuiteten i energiförsörjningen är otroligt viktig och där är kärnkraften för tillfället det enda alternativet. Trots allt vad en handfull miljöpartister och ännu färre socialister påstår.   

 7. Madeleine Larsson

  Kärnkraften är en väldigt gammal teknik…..ganska nära till ånglok det också, ett stort kliv tillbaka. Modernisera hela världen istället.

 8. Madeleine Larsson

  Kärnkraften är en väldigt gammal teknik…..ganska nära till ånglok det också, ett stort kliv tillbaka. Modernisera hela världen istället.

 9. YRVING

  Visst kan vi slopa kärnkraften och köpa el från koleldade kraftverk i Tyskland,bygga ut alla älvar som går och ännu är orörda,vindkraftsparker överallt(gud förbjude,ser anskrämligt ut),kanske även bygga stora parker med solfångare när vi ändå ska bygga. Visst,det skapar jobb,men hur mycke skulle vi inte få bygga för att ersätta våra Kk-verk? Nä,satsa på nybyggnation/uppgraderingar av befintliga verk,dagens teknik är lite bättre än på 70-talet. Vi har ju hittills inte haft något tillbud som kostat liv lr gett framtida men,så kan man då uppgradera och göra verken ännu säkrare så kör på det,vi får ju större delen av våran el därifrån trots allt.

 10. erik_lisch

  Bra, då förutsätter vi att du anmäler dig som frivillig att ta hand om det utbrända kärnavfallet i resten av ditt liv, och sen testamenterar skiten till dina efterföljande tusen år framöver?

 11. erik_lisch

  Tyskland och Japan, två av världens största industrinationer har beslutat att de står bättre rustade inför framtiden med förnybar energi, och har valt att avveckla kärnkraften. Allt fler länder går samma väg. Men Sverige ska alltså klamra sig fast vid eländet för att politikerna är för fega för att tänka nytt. Men ja, det är så det blir i ett land där statsministern varnar för visioner.

 12. Madeleine Larsson

   Kontinuitet?! De flesta reaktorer står stilla för jämnan

 13. Nisse

  Ironiska generationen börjar bli lite… gaggig.

 14. Danne Dyckert & K H

  Har du ett konkret förslag å presentera så är det väl inget som hindrar dig?
  När nån kommer på ett seriöst förslag till kärnkraften så är jag den förste att gratulera.
  Men det finns inte.
  Vindkraftverk blir det ju ett jädrans liv så fort nån vill sätta upp från grannar eller försvarsmakt.
  Ingen vill ju uppenbarligen ha dem i sin omedelbara närhet.
  Jag har aldrig förstått varför man ska stänga av kärnkraften bara för avstängandets skull.
  Utan å ha ett seriöst alternativ.
  Sen då??
  Ska hela befolkningen dras med ett högre elpris bara för att vi ska vara så rediga eller vad?
  Att som t.ex lägga ner Barsebäck, ett fungerande verk är ju så tramsig att man blir ju helt matt….

 15. Indigo Power

   Ja det finns ju faktiskt redan något som heter fri energi som Tesla redan uppfunnit men som blivit undertryckt av maktbenägna människor. Det pratas dock allt mer och mer om Teslas fria energi. Filmen THRIVE- What on earth will it take? är en mycket seriös film som tar upp denna fantastiska teknik.

 16. janne59

  Miljömupparna ska till varje pris ha sin vilja fram.

 17. erik_lisch

  Jag har slötittat med ett halvt öga på Thrive, och måste säga att jag är MINST SAGT skeptisk. Thrive är new age-bullshit (precis som tarot-kort, mediumskap, ”Arbetslinjen” o dyl.) och inte ett seriöst inlägg i energidebatten. Ett avskaffande av kärnkraften, samt en övergång till ett samhälle fritt från fossila bränslen, är absolut nödvändigt, men tramsdokumentärer om ”magiska energier”, blomstrande liv och – wait for it – UFO:n, är definitivt inte en del av lösningen.

 18. Peter Reinhardt

  Ser ut som det var ”folkat”…….

 19. Agust Vråk

   Ja det var tydligen ett stort intresse.

 20. Agust Vråk

   Finns vissa likheter med socialism alltså?

 21. $21926890

   Vad är det för skillnad på miljömuppar och miljötalibaner?
  I mitt ordbehandlingsprogram finns INTE miljömuppar med!

 22. Tomas Ekenstierna

  Det är därför som vi bör byta ut alla reaktorer mot nya frächa som förhoppningsvis ger mer energi också

 23. janne59

  Prova med miljötalibaner då. Eller varför inte fanatiker.

 24. janne59

  Annars kan jag upplysa om att ”Mupparna” var ett barnprogram som gick på Sveriges Telivision på den gamla goda tiden när man inte behövde göra miljöutredningar på längden och tvären innan något byggnadsprojekt skulle startas.
  Dessa ”Muppar” var en samling dockor som ibland uppförde sig väldigt underligt, men som jag faktiskt tyckte var kul att se på (kanske just beroende på att dom bar sig underligt åt).

 25. Nisse

  En reflektion är att i samband med folkomröstningen (och ända sen dess) har vi hört att det bidrag elmarknaden förlorar med stängda kärnkraftsverk enkelt kan lösas med ny teknik; både på producent och konsumentsidan… min fråga är då varför vi inte på så här lång tid har konkurrerat ut kärnkraften? Eller är det som med alla andra politiska idéer att det kommer sen?

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet