Gå direkt till Nyheten (Debatt: Ja eller nej till sprutan?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Lördag 25 februari 2017
  1. Dagens namn:
  2. Sigvard och Sivert
  3. I morgon:
  4. Torgny och Torkel

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

De senaste kommentarerna

Se fler kommentarer

Mötesplatsen i dag

LÖRDAG 25 FEBRUARI

Utställning
10-14: Margaretha Jonsson – keramik. Galleri Lidan

Djurens Vänner
11-12,30: Lördagsöppet Esplanaden 22.

Dramatisering av pixi-böcker
11: stadsbiblioteket. Musikskolans show- och musikalgrupp Stars of Tomorrow spelar upp scener ur pixiböcker för barn från 3 år.

Bio och livesändningar som visas på Folkets Hus (föreställningar på Röda Kvarn anges särskilt):
15.00 Moonlight, 11 år
15.00 Röda Kvarn Vaiana (sv. tal), 7 år
17.30 A Cure for Wellness, 15 år
17.30 Röda Kvarn Rum 213 (sv. text), 11 år
19.00  Rusalka, 230 kr Från New York direktsänd opera 4 tim 5 min
19.30 Röda Kvarn Fifty Shades Darker, 15 år
20.30 Den okända flickan, 15 år

Hela Mötesplatsen – klicka

Debatt: Ja eller nej till sprutan?

Publicerad onsdag, 07 mars 2012, 10:42 av Redaktionen

– Tacka ja eller nej till sprutan mot HPV? Elenor Bengtsson har skrivit en debattartikel om risker.

Flickor i vårt område erbjuds nu gratis HPV-vaccination med Gardasil. Den information vi får kommer mestadels från läkemedelsbolaget som tillverkar vaccinet.

Det sägs skydda mot bland annat livmoderhalscancer, som enligt Socialstyrelsen är den femtonde vanligaste cancerformen bland kvinnor i Sverige. I vaccinet ingår fyra av ett hundratal kända HPV-stammar. I sprutan finns också enligt bipacksedeln (fass.se) vatten för injektionsvätskor, natriumklorid (vanligt salt) L-histidin (aminosyra), polysorbat 80 (glykol) och natriumborat (används bl a som flamskyddsmedel, råttgift och för att döda insekter. Förbjudet i flera länder).

I information till vårdpersonal står det också att det ingår en aluminiumbaserad adjuvans, en immunretare. Det ska också finnas återupplivningsutrustning i rummet där vaccinationen sker.

Enligt bipacksedeln ska alla övervakas minst 15 minuter efter injektionen, eftersom man ibland observerat allvarliga reaktioner. Man varnar också för biverkningar kända från andra vacciner: Svullna körtlar (hals armhåla eller ljumske), Guillain-Barrés syndrom (muskelsvaghet, onormala känselförnimmelser, krypningar i armarna, benen och överkroppen), yrsel, kräkningar, ledsmärta, värkande muskler, ovanlig trötthet eller svaghet, frossa, allmän sjukdomskänsla, ökad risk för blödningar och blåmärken samt hudinfektioner.

Ändå är det enligt vissa undersökningar  bara en tiondel av alla biverkningar som rapporteras, eftersom många patienter inte känner igen dem som biverkningar och många läkare inte tar dem på allvar.

På internet och i tidningar rapporteras om allvarliga biverkningar och till och med dödsfall för både Gardasil och Cervarix, det andra HPV-vaccinet som finns tillgängligt i Sverige.

Vem tar då ansvar för eventuella biverkningar? Vad gäller influensavaccinet Pandemrix och alla barn som fick narkolepsi verkar det mycket oklart. Samtidigt har ytterligare ett stort antal människor drabbats av andra neurologiska problem av varierande svårighetsgrad efter den vaccinationen. Pandemrixproblematiken jämförs numera med Neurosedynskandalen för femtio år sedan då barn föddes missbildade. Håller ett liknande misstag på att ske igen, med dessa HPV-vaccin? Jag är mycket oroad.

I min familj blir det inga vaccinationer. Däremot regelbundna cellprover då det är mycket ovanligt att kvinnor som går på dessa utvecklar cancer. Det poängteras också i reklamen för HPV-vaccin att det är viktigt att gå på cellprovtagning även om man vaccinerats. Då tackar jag nej till ett vaccin med ett stort antal kända biverkningar och med ett innehåll jag inte tycker verkar hälsosamt. De dödsfall som rapporteras av drabbade familjer stärker mig i mitt beslut.

Jag hoppas att jag med denna text fått dig att bli nyfiken nog att söka mer information från andra än läkemedelsbolagen innan du fattar något beslut om vaccination. Men börja gärna med bipacksedeln för att bekräfta mina påståenden.

Elenor Bengtsson

  • Funderar

    Tack då sparar vi pengar och jag hoppas att någon annan får sprutan och därmed ev slipper insjukna i livmodercancer… Då är det cellgifter som gäller att spruta in… Det är nog mycket mindre giftigt och biverkningarna ska vi inte ens jämföra…