Gå direkt till Nyheten (Debatt: Ja eller nej till sprutan?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Fredag 30 september 2016
  1. Dagens namn:
  2. Helge
  3. I morgon:
  4. Ragnar och Ragna

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

De senaste kommentarerna

Se fler kommentarer

Mötesplatsen i dag

FREDAG 30 SEPTEMBER

Forskarfredag
9-11: De la Gardiegymnasiets gymnastiksal. Arr Vänermuseet.

Kulturlunch
12: Writing for TV med Peter Harness

Forskarfredag
17-18: Forskarfredag med Vänermuseet. Plats: Stadsbiblioteket

Berättarkväll
18.30: Sparrestugan vid Rackeby bygdegård

Bandy
18,30: Svenska cupen: Villa Lidköping – Bollnäs. Sparbanken Lidköping Arena.

Bio på Folkets hus (om föreställningen ges på Röda kvarn anges det särskilt):
11.00 Siv sover vilse (sv. text), Barntillåten
11.00 The Magnificent Seven, 15 år
15.00 Snowden, 15 år
18.00 Miss Peregrines hem för besynnerliga barn 3D (sv. text), 11 år
18.00 Miss Peregrines hem för besynnerliga barn (sv. text), 11 år
18.30 Röda Kvarn Jag älskar dig – en skilsmässokomedi (sv. text), Barntillåten
20.45 Deepwater Horizon, 15 år
20.45 Min pappa Toni Erdmann, 15 år
20.45 Röda Kvarn Bridget Jones’s Baby, Barntillåten

Hela Mötesplatsen – klicka

Debatt: Ja eller nej till sprutan?

Publicerad onsdag, 07 mars 2012, 10:42 av Redaktionen

– Tacka ja eller nej till sprutan mot HPV? Elenor Bengtsson har skrivit en debattartikel om risker.

Flickor i vårt område erbjuds nu gratis HPV-vaccination med Gardasil. Den information vi får kommer mestadels från läkemedelsbolaget som tillverkar vaccinet.

Det sägs skydda mot bland annat livmoderhalscancer, som enligt Socialstyrelsen är den femtonde vanligaste cancerformen bland kvinnor i Sverige. I vaccinet ingår fyra av ett hundratal kända HPV-stammar. I sprutan finns också enligt bipacksedeln (fass.se) vatten för injektionsvätskor, natriumklorid (vanligt salt) L-histidin (aminosyra), polysorbat 80 (glykol) och natriumborat (används bl a som flamskyddsmedel, råttgift och för att döda insekter. Förbjudet i flera länder).

I information till vårdpersonal står det också att det ingår en aluminiumbaserad adjuvans, en immunretare. Det ska också finnas återupplivningsutrustning i rummet där vaccinationen sker.

Enligt bipacksedeln ska alla övervakas minst 15 minuter efter injektionen, eftersom man ibland observerat allvarliga reaktioner. Man varnar också för biverkningar kända från andra vacciner: Svullna körtlar (hals armhåla eller ljumske), Guillain-Barrés syndrom (muskelsvaghet, onormala känselförnimmelser, krypningar i armarna, benen och överkroppen), yrsel, kräkningar, ledsmärta, värkande muskler, ovanlig trötthet eller svaghet, frossa, allmän sjukdomskänsla, ökad risk för blödningar och blåmärken samt hudinfektioner.

Ändå är det enligt vissa undersökningar  bara en tiondel av alla biverkningar som rapporteras, eftersom många patienter inte känner igen dem som biverkningar och många läkare inte tar dem på allvar.

På internet och i tidningar rapporteras om allvarliga biverkningar och till och med dödsfall för både Gardasil och Cervarix, det andra HPV-vaccinet som finns tillgängligt i Sverige.

Vem tar då ansvar för eventuella biverkningar? Vad gäller influensavaccinet Pandemrix och alla barn som fick narkolepsi verkar det mycket oklart. Samtidigt har ytterligare ett stort antal människor drabbats av andra neurologiska problem av varierande svårighetsgrad efter den vaccinationen. Pandemrixproblematiken jämförs numera med Neurosedynskandalen för femtio år sedan då barn föddes missbildade. Håller ett liknande misstag på att ske igen, med dessa HPV-vaccin? Jag är mycket oroad.

I min familj blir det inga vaccinationer. Däremot regelbundna cellprover då det är mycket ovanligt att kvinnor som går på dessa utvecklar cancer. Det poängteras också i reklamen för HPV-vaccin att det är viktigt att gå på cellprovtagning även om man vaccinerats. Då tackar jag nej till ett vaccin med ett stort antal kända biverkningar och med ett innehåll jag inte tycker verkar hälsosamt. De dödsfall som rapporteras av drabbade familjer stärker mig i mitt beslut.

Jag hoppas att jag med denna text fått dig att bli nyfiken nog att söka mer information från andra än läkemedelsbolagen innan du fattar något beslut om vaccination. Men börja gärna med bipacksedeln för att bekräfta mina påståenden.

Elenor Bengtsson

  • Funderar

    Tack då sparar vi pengar och jag hoppas att någon annan får sprutan och därmed ev slipper insjukna i livmodercancer… Då är det cellgifter som gäller att spruta in… Det är nog mycket mindre giftigt och biverkningarna ska vi inte ens jämföra…