Gå direkt till Nyheten (Debatt: Ja eller nej till sprutan?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Fredag 26 maj 2017
  1. Dagens namn:
  2. Vilhelmina och Vilma
  3. I morgon:
  4. Beda och Blenda

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

De senaste kommentarerna

Se fler kommentarer

Mötesplatsen i dag

FREDAG 26 MAJ

Vårmarknad i Lidköping
9,30-15: Utställningar, artister, modevisning, m m. Handelsrådet arrangerar.

Skara Lundsbrunns Järnväg 50 år
13-20 Lokstallets dag i Skara

SeniorCenter, aktiviteter, Målaregatan 22, tele. 771288
8:30-10:30 Marknadsfrukost, härlig frukost uppdukad till en kostnad av 40 kr, drop in!
10:30 Inomhus boule

Bio och livesändningar som visas på Folkets Hus (föreställningar på Röda Kvarn anges särskilt):
11.00 Smurfarna: Den försvunna byn (sv. tal), 7 år
11.00 Souvenir, Barntillåten
13.15 Milo – månvaktaren (sv. tal & sv. text), 7 år
13.15 The Circle, 11 år
15.15 Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge 3D, 11 år
16.00 Dancer, Barntillåten
18.00 Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge, 11 år
18.00 Inte hela världen?, 7 år
20.45 Alien: Covenant, 15 år
20.45 Guardians of the Galaxy Vol. 2, 11 år

Hela Mötesplatsen – klicka

Debatt: Ja eller nej till sprutan?

Publicerad onsdag, 07 mars 2012, 10:42 av Redaktionen

– Tacka ja eller nej till sprutan mot HPV? Elenor Bengtsson har skrivit en debattartikel om risker.

Flickor i vårt område erbjuds nu gratis HPV-vaccination med Gardasil. Den information vi får kommer mestadels från läkemedelsbolaget som tillverkar vaccinet.

Det sägs skydda mot bland annat livmoderhalscancer, som enligt Socialstyrelsen är den femtonde vanligaste cancerformen bland kvinnor i Sverige. I vaccinet ingår fyra av ett hundratal kända HPV-stammar. I sprutan finns också enligt bipacksedeln (fass.se) vatten för injektionsvätskor, natriumklorid (vanligt salt) L-histidin (aminosyra), polysorbat 80 (glykol) och natriumborat (används bl a som flamskyddsmedel, råttgift och för att döda insekter. Förbjudet i flera länder).

I information till vårdpersonal står det också att det ingår en aluminiumbaserad adjuvans, en immunretare. Det ska också finnas återupplivningsutrustning i rummet där vaccinationen sker.

Enligt bipacksedeln ska alla övervakas minst 15 minuter efter injektionen, eftersom man ibland observerat allvarliga reaktioner. Man varnar också för biverkningar kända från andra vacciner: Svullna körtlar (hals armhåla eller ljumske), Guillain-Barrés syndrom (muskelsvaghet, onormala känselförnimmelser, krypningar i armarna, benen och överkroppen), yrsel, kräkningar, ledsmärta, värkande muskler, ovanlig trötthet eller svaghet, frossa, allmän sjukdomskänsla, ökad risk för blödningar och blåmärken samt hudinfektioner.

Ändå är det enligt vissa undersökningar  bara en tiondel av alla biverkningar som rapporteras, eftersom många patienter inte känner igen dem som biverkningar och många läkare inte tar dem på allvar.

På internet och i tidningar rapporteras om allvarliga biverkningar och till och med dödsfall för både Gardasil och Cervarix, det andra HPV-vaccinet som finns tillgängligt i Sverige.

Vem tar då ansvar för eventuella biverkningar? Vad gäller influensavaccinet Pandemrix och alla barn som fick narkolepsi verkar det mycket oklart. Samtidigt har ytterligare ett stort antal människor drabbats av andra neurologiska problem av varierande svårighetsgrad efter den vaccinationen. Pandemrixproblematiken jämförs numera med Neurosedynskandalen för femtio år sedan då barn föddes missbildade. Håller ett liknande misstag på att ske igen, med dessa HPV-vaccin? Jag är mycket oroad.

I min familj blir det inga vaccinationer. Däremot regelbundna cellprover då det är mycket ovanligt att kvinnor som går på dessa utvecklar cancer. Det poängteras också i reklamen för HPV-vaccin att det är viktigt att gå på cellprovtagning även om man vaccinerats. Då tackar jag nej till ett vaccin med ett stort antal kända biverkningar och med ett innehåll jag inte tycker verkar hälsosamt. De dödsfall som rapporteras av drabbade familjer stärker mig i mitt beslut.

Jag hoppas att jag med denna text fått dig att bli nyfiken nog att söka mer information från andra än läkemedelsbolagen innan du fattar något beslut om vaccination. Men börja gärna med bipacksedeln för att bekräfta mina påståenden.

Elenor Bengtsson

  • Funderar

    Tack då sparar vi pengar och jag hoppas att någon annan får sprutan och därmed ev slipper insjukna i livmodercancer… Då är det cellgifter som gäller att spruta in… Det är nog mycket mindre giftigt och biverkningarna ska vi inte ens jämföra…