Gå direkt till Nyheten (Firade jul med konfliktbearbetning i Afrika)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Söndag 30 april 2017
  1. Dagens namn:
  2. Mariana
  3. I morgon:
  4. Valborg

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

De senaste kommentarerna

Se fler kommentarer

Mötesplatsen i dag

SÖNDAG 30 APRIL

Valborgsmässofiranden – se särskild artikel: FIRA VALBORG

Cross Cart
09: Sprintcupen i Crosscart. Lidköpings Motorarena.

Undervattensrugby – UV-rugby
10: Götene Dykarklubb bjuder in intresserade att pröva. Utrustning finns. Minst 15 år i år och simkunnighet krävs. Medtag badartiklar och ev egen utrustning. Anm till tel 0722-05 73 72

Aktiviteter på SeniorCenter, Målaregatan 22, tele. 771288
14:30-16:30 Söndagscafé

Bio och livesändningar som visas på Folkets Hus (föreställningar på Röda Kvarn anges särskilt):
15.00 Baby-bossen (sv. tal), 7 år
15.00 Klas Klättermus och de andra djuren…(sv. tal), Barntillåten
17.00 Kungens val, 11 år
17.15 Skönheten och odjuret (eng. tal), 11 år
19.45 David Lynch – The Art Life, 7 år
20.00 Guardians of the Galaxy Vol. 2, 11 år

Hela Mötesplatsen – klicka

Firade jul med konfliktbearbetning i Afrika

Publicerad måndag, 09 januari 2012, 11:46 av Redaktionen


Strax före jul reste fyra svenskar från Nykterhetsrörelsens Scoutförbund (NSF) till Burundi i Östafrika, 18-årige Erik Hemming Ekholm från Stora Levene var en av dem.

Målet för resan var International Gathering, en samling för cirka 700 eldsjälar från lokala fredsklubbar inom Amahoro Amani, ett samprojekt för fred i området mellan Viktoria- och Tanganyikasjön (Stora Sjöområdet). Till lägermötet kom ungdomar från de tidigare tungt konfliktfyllda länderna Rwanda, Burundi och östra Kongo, för att inspireras och dra lärdom av varandras lokala fredsprojekt.

Erik Hemming Ekholm och de andra NSF:arna fick lära sig om konfliktlösning och fredsarbete medan de själva hjälpte till på workshopar med temat alkohol som utvecklingshinder. Droger och alkohol är ett ständigt närvarande problem i krigs- och konfliktområden.

Idag engagerar Amahoro Amani 25.000 unga människor i 650 fredsklubbar, som letar efter och försöker lösa konfliktrelaterade problem i sina närområden. Det handlar om små projekt: man ordnar t.ex. lekar och aktiviteter för gatubarn, röjer buskage för att minska överfall, ordnar en liten väg som gör det enklare att ta sig till skolan, etc.

Erik Hemming Ekholm och Josué Bagaya från Rwanda. Foto: Julius Kramer.

– Det viktiga är inte att ha stora planer och ge sig på svåra projekt, säger Erik Hemming Ekholm, utan det viktiga är att fler och fler människor lär sig hur de själva kan lösa mindre problem i sin egen vardag. Tillsammans gör de jättestor skillnad!

Amahoro Amani är ett freds- och utvecklingsprojekt som bygger på scoutmetoden. Det ger ungdomar verktyg att själva bidra till att lösa konflikter och aktivt medverka i utvecklingen av samhället där de bor.

– Medelåldern i Burundi är knappt 17 år, och medellivslängden är inte ens 50 år, så vad ungdomarna gör är väldigt viktigt.

Nu satsar man vidare genom att sprida metod och verktyg till andra delar av världen, däribland Sverige, så att fler unga kan få inspiration att titta efter och lösa lokala problem. Projektet drivs av scouterna i Stora Sjöområdet, svenska Scouterna och Kvinna till Kvinna med stöd från Svenska PostkodLotteriet.

Inga kommentarer

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet