Gå direkt till Nyheten (Hästarna vinnare med nytt ridhus i Lidköping
Jätteintresse när nya anläggningen invigdes i dag)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Lördag 24 augusti 2019
 1. Dagens namn:
 2. Bartolomeus
 3. I morgon:
 4. Lovisa och Louise

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hästarna vinnare med nytt ridhus i Lidköping
Jätteintresse när nya anläggningen invigdes i dag

Publicerad lördag, 12 november 2011, 16:10 av Björn Smitterberg

Det var glädje i Lidköpings Ridklubbs nya hus. Ja, helt nytt är det inte men det mesta är nytt och ombyggt. Över 30 miljoner kronor har det kostat. Det har normalt inte en förening med 770 medlemmar råd med. Men uppfinningsrikedom och idogt arbete har givit resultat. Manne Andersson är fyra år – han är ridklubbens yngsta ryttare.

– Jag var först negativ men jag blev öävertygad,  sa kommunalrådet Kjell Hedvall som klippte bandet mellan två hästar.

Kjell Hedvalls intresse ligger främst hos ridhästar, men här i Lidköping har Ridklubben lyckats skapa en finansiering som givit hästarna och ryttarna unikt bra miljöer. Ett så tyst och luktfritt stall som detta – det finns knappt.

Atlet tittar ut genom det fönster som hör till många av boxarna.
Det är ett stall där man märker tystnaden, och att det inte luktar särskilt mycket
.

Åtskilliga miljoner har lagts ned på att få anläggningen så tillgänglig som möjlig. Nu finns möjligheter för många rörelsehindrade att ta sig upp på hästryggen och rida – det var ett av målen med den nya anläggningen. Rörelsehindrade kan också röra sig i anläggningen med hjälp av nya hissare.


Mats Karlsson är Lidköpings främste ryttare när det gäller handikappsport. Han är mycket glad över den här anläggningen.

– Det finns ingen liknande i landet, den här öppnar dörrar för många som tidigare inte haft en möjlighet, säger Mats Karlsson.

En förhoppning är att Lidköping ska få arrangera nationella tävlingar för alla och då ingår handikappade ryttare. Samtidigt är satsningen på handikappade ett slags kännetecken för Lidköping. Strax intill ligger Motorarenan, även den med höga ambitioner i det här avseendet. På den arenan är exempelvis alla toaletter handikappanpasssade.

Ridhuset ridyta har utökats till nationella mått. Det har betytt att en bäck behövt flyttas. Anpassningen för att ge hästarna en ny miljö som ligger i spets av det möjliga var en annan utmaning, likaså säkerhet och hållbarhet.

– Det har varit ett spännande bygge, som jag är stolt över att få ha varit med om, sa Mic Möller som varit Backgårdens platschef på bygget. När vi satte igång i våras var vi inte på det klara med allt som skulle göras – projektet har vuxit. Men det har varit roligtr hela tiden. Det har varit en otrolig entusiasm på alla håll.

Mic Möller och flera andra fick en förgylld hästsko som minne. Satsningen är stor, men ska räcka länge.

Rebecka Ekmark är en av tjejerna i stallet – som rider och tar hand om hästar. Det är ett sätt att leva och ridklubben är faktiskt en av Lidköpings största fritidsanläggningar.

– Det är fantastiskt att vi fått den här anläggningen, så luktfritt och så fint för hästarna, säger hon medan Struppi myser av att bli omhändertagen.

Ryttarna är ju minst lika mycket tid i stallet som på hästryggen.

Det kan för övrigt sägas att även hagarna runt ridhuset fått en upplyftning. Men i dag var det bara bilar i hagarna – för det kom otroligt med besökare. Läktaren räckte inte till utan det fick bli ståplatser också.

Ridklubben har fått låna pengar till anläggningen, kommunen går i borgen och ger ett utökat stöd så att klubben kan betala räntor och amorteringar. Sparbanksstiftelsen har inte snålat och skjutit till fyra miljoner, Riksidrottsförbundet och andra har bidragit. Företag i Lidköping har sponsrat. Det här tillsammans har gjort det omöjliga möjligt.

– Alla föreningar som vill satsa borde se hur ridklubben gjort, sa Kjell Hedvall när han klippte bandet.

3 kommentarer på “Hästarna vinnare med nytt ridhus i Lidköping
Jätteintresse när nya anläggningen invigdes i dag”

 1. D200 skriver:

  Underbart!!!!!…så kul att ridklubben äntligen fått nytt =).

 2. Tornet skriver:

  Det är inte utan att man känner sig väldigt stolt som Lidköpingsbo!!!

 3. Guest skriver:

  Är väl inte alla föreningar som får allt serverat på silverfat! En del får kämpa och gör det bra, som ridklubben tex.

Kommentarerna är stängda