Gå direkt till Nyheten (Debatt: Hur får Musikskolan i Götene leva vidare?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Söndag 25 augusti 2019
  1. Dagens namn:
  2. Lovisa och Louise
  3. I morgon:
  4. Östen

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Hur får Musikskolan i Götene leva vidare?

Publicerad måndag, 07 november 2011, 04:50 av Björn Smitterberg

I ett öppet brev ställt till kommunalrådet i Götene undrar musiker i Hällekis musikkår hur politikerna tänker sig framtiden för skolan.

Öppet brev till kommunalrådet

Under fredagen kom då beskedet alla väntat på, musikskolan i Götene får vara kvar!
Men..

Ingen har sagt i vilken form.
Ingen har sagt att det är i orört skick!

Att beslutet tagits i ett internt politiskt möte betyder inte att vi vågar tro att allt nu förblir som förut. Är det sant hoppas vi att musikskolans framtid är tryggad i många år framöver. Är det fel kan vad som helst hända. Det kan till och med bli så att, även om skolan är kvar, förändringarna för skolan blir så stora att ingen kommer känna igen sig. eller ha möjlighet att ta del av utnyttja den, t ex med mycket höjda avgifter eller med ett nedbantat utbud.

Bästa kommunalrådet Selmosson, vi vill gärna ha ett ärligt svar på dessa frågor;
– Kommer musikskolan vara kvar på samma nivå, ekonomiskt och kompetensmässigt som idag?
– Har ni släppt ut beskedet om att skolan skall vara kvar men håller på information om förändringar, neddragningar, inom musikskolan och/eller andra musikensembler?
– Är samtliga partier i majoritetsalliansen helt överens eller finns det skillnader i er uppfattning mellan de olika partierna?
– Kommer lärarna på musikskolan kunna känna trygghet i framtiden? Och om ja. hur länge?
– Kommer det finnas ett politiskt intresse att skolan kan utvecklas, något som alla säkert kommer att ställa sig positivt till?
– Har ni politiker någon uppfattning om vad musikskolan producerar?

Det skulle kännas enormt givande att ha en dialog med alla partier, musiklärarna och representanter från alla kårer och andra musikgrupper att komma med förslag hur vi kan utveckla. För det handlar inte bara om musikskolan. Att stänga musikskolan leder till att alla ensembler
och kårer i kommunen får lägga ner sin verksamhet. Det är i musikskolan man lägger grundstommen och det är därifrån man går vidare.
Eleverna lär sig så mycket mer än ett musikinstrument. Precis som inom fotbollen, lär de sig att komma till träningen, öva hemma, ta hand om varandra, vara teamplayers, samarbeta oavsett vad man tycker om den personen (man mobbar väl inte den man musicerar med?), att
vara beroende av varandra och därmed ge ens bästa. Att helt enkelt ställa upp för varandra.

Och för att kunna göra detta övar man, själv eller tillsammans, vecka efter vecka, dag efter dag, istället för att göra olägenheter som kostar kommunen stora pengar.

Samma elever spelar i olika gruppsammansättningar, från egna instrumentgrupper, till paradorkestern och Hällekismusikkår. Samma grupper som spelar för kommunens många arrangemang, de upplyser vardagen för de äldre och ger kommunen en kultur som bara kostar en bråkdel av alla andra konst och kulturformer som finns i Götene.

En anledning kan vara att vi har så duktiga musiklärare. Alla har en långvarig pedagogutbildning i botten som inte bara lär eleverna att spela ett instrument, men som även stimulerar dem att satsa på musiken, att dela med sig av den till andra, att utveckla sin förmåga, att göra fritiden till något som skapar glädje hos alla inblandade.

För många elever är musiken mer än bara musik. Det kan vara ett sätt att uttrycka sig när orden inte finns. Att uttrycka glädje, ilska och sorg istället för att hålla det inom sig eller för att yttra det på ett nedslående sätt. Att känna att man inte är ensam, mobbad eller utfryst, för i ett ensamble är man viktig. Att känna att man är bra på något. Att känna sig sedd.

Kort sagt: ska man räkna ören är chansen stor att vinsten överstiger kostnaderna med råge!!!

Och har ni tänkt på vad som händer med alla fd musikskoleelever?

– Vet ni om att elever som utbildats i Götene gått vidare till högre studier och ut i ett yrkesliv som musiker?
– Har ni någon uppfattning om hur många elever, som utbildas på den kommunala musikskolan, som sedan får ett livslångt användande av sin utbildning?
– Har ni minsta uppfattning om hur många elever som idag utövar musik i Götene kommun, som proffs eller amatör, där musikskolan varit grundstommen?

Vi har ett flertal stora namn inom musikbranschen som har en gång startat sin yrkesbana på musikskolan. Tänka bara på Karin Stark, Malin Quick mm. Såna som sätter Götene på kartan på ett mycket positivt sätt.

Vår uppfattning är att det saknas kunskap, bland politiker, om vad musikskolan gör för elevens framtida möjligheter till en meningsfull sysselsättning. Men vi ställer gärna upp på en visning av vår verksamhet.

Vi tror att politiker i många kommuner inte har tydliga mål med verksamheten. Ofta ligger musikskolan organisatoriskt under en skol- eller utbildningsförvaltningen. Vi hoppas ju att ett bevarande av musikskolan, även bland högre chefer, ses som en möjlighet i stället för en
kostnad. Att man får tillbaka satsningen på många olika sätt. Allt från trygga elever och vuxna, till ett gott rykte för Götene, inte bara inom den egna kommunen. Att tro att samma resultat kan uppnås genom att göra musikskolan till en privat skola (som föräldrarna inte har råd med) eller att lägga ut det på studieförbund (som har varken utbildningen eller bredden på instrumentkunskap) är att tro att man kan hämta kunskap från pressbyrån istället för biblioteket.

Satsa på musikskolan såsom ni satsar på fotboll. Då satsar ni på musikanter som lyser upp Götene kommun vid era arrangemang, men ni satsar också på barnens trygghet och framtid.

Det enda alternativet är att ni tystar ner Götene och kanske till och med den enskilde individen, vilket kan få betydligt större konsekvenser och kostnader.

Ni lovade att satsa på barnen i er valkampanj. Bygg inga tunnlar. Bygg broar! Nu har ni all möjlighet att skapa goodwill i media och bland kommuninvånarna. Stoppa utflyttningen. Gör Götene till en attraktiv kommun, inte bara för turisterna, utan även för oss som redan bor här,
barnfamiljerna, ungdomar och äldre. ALLA får ut något av våra musikanter. Musik skapar glädje. Kom gärna och lyssna på oss. Ni är så välkomna.

Jörgen Larsson, Pelle Svensson och Anita Blom
Stolta musikanter i Hällekis musikkår

En kommentar på “Debatt: Hur får Musikskolan i Götene leva vidare?”

  1. OveNordstrom skriver:

    Relevanta frågor som också kommer att diskuteras framöver. Hoppas nu att alla som har möjlighet ställer upp på manifestationen för musikskolan i morgon kväll. Samling 18,00 vid Prästgårdsskolan.

Kommentarerna är stängda