Gå direkt till Nyheten (Lidköpings pirar undersöks med minimini-ubåt)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Lördag 20 juli 2019
  1. Dagens namn:
  2. Margareta och Greta
  3. I morgon:
  4. Johanna

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lidköpings pirar undersöks med minimini-ubåt

Publicerad onsdag, 02 november 2011, 14:33 av Björn Smitterberg

En halvmeterlång u-båt, fjärrstyrd och försedd med strålkastare och kamera, undersöker just nu tillståndet för Lidköpings båda hamnpirar. Och det finns skador, konstaterar Fredrik Fleetwood som sitter vid datorerna och styr och spelar in.

Fredrik Fleetwood och Marie Kempi driver tillsammans ett företag – BUVI – Undervattensinspektion AB – som på uppdrag gör undersökningar under ytan. En lång gul kabel förser den lilla ubåten med energi och impulser för att styra den.

Upp till ytan kommer bilder.

– Vi har fått i uppdrag att undersöka de gamla pirarna, säger Fredrik Fleetwood.

Fredrik Fleetwood.
Bilderna i reportaget är klickbara till större format.

– Jag ser ju att tidens tand har gått fram och att stenar lossnat lite här och där – eller är på väg att lossna. Pirarna har ju några år på nacken och bl a vill man ju veta om pirarna håller på att sjunka ner.

I dag har Fredrik Fleetwood sin far Georg med sig som medarbetare i undersökningarna i det grumliga vattnet. Filmen  tas upp på dator och kommunens tjänsteman kommer så småningom att få ett usb-minne för att själv kunna studera hur pirarna ser ut under ytan.

Det är inte bara hamnar som utnyttjar den här möjligheten – Fredrik Fleetwood och Marie Kempi får även uppdrag när det gäller rörsystem och även insidan av vattentorn får de vara med att undersöka.