Gå direkt till Nyheten (Debatt: En skamlig lön?)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Lördag 24 augusti 2019
 1. Dagens namn:
 2. Bartolomeus
 3. I morgon:
 4. Lovisa och Louise

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: En skamlig lön?

Publicerad torsdag, 21 juli 2011, 11:48 av Redaktionen

Västra Götalandsregionens nya direktör får 170.000 kronor i månaden förutom pensionsavtal och fallskärm. Debattören Ove Nordström tycker det är en skamlig lön.

(S)tor dj…a skam Gert-Inge Andersson!

Ny regiondirektör i Västra-Götalandsregionen får 170.000 kronor per månad plus 25 % av årslönen i pensionspremie (utöver lönen) plus 3 miljoner om hon sägs upp!

Du har gjort denna rekrytering Gert-Inge och du konstaterar att det är marknaden som styr.
Visst så kanske det är, men Socialdemokraterna säger ju sig vilja minska klyftorna i samhället och med anledning av detta vill jag ställa några frågor till dig.

– På vilket sätt har du agerat i denna fråga för att motverka att klyftorna ökar?

– Det brukar hänvisas till det stora ansvaret som ledande befattningar likt denna har, när man talar om de höga lönenivåerna. På vilket sätt har detta ansvar ökat motsvarande de 30 000 kronor per månad som Lodin nu får utöver vad den tidigare regiondirektören hade?

– Och om detta högt värderade ansvar motsvarar den höga lönenivån, varför får hon då 3 miljoner om hon inte tagit sitt ansvar och blir uppsagd?

– Ni inom (S) vill ju bilda en ny stor-region med Värmland. Då ökar ju regiondirektörens ansvar i så fall ytterligare. Vad uppskattar du Gert-Inge att det utökade ansvaret i så fall skulle innebära i ytterligare lönehöjning?

– Eller är det så att det enbart är marknadsspekulation som bestämmer lönen på det sätt du nu rekryterat?

– Hur stor del av regionrådslönen betingar i så fall just själva arbetsinsatsen om man delar upp lönen i tre beståndsdelar. Arbete x kr, ansvar x kr, marknadsspekulation x kr? Kan du redogöra för det?

– Hur tänker du själv som arbetarrepresentant när du istället för att arbeta för minskade klyftor i samhället medverkar till att öka dem?

– Har du överhuvudtaget försökt rekrytera intern inom den dugliga tjänstemannakår som redan finns inom regionen? Detta hade i så fall kunnat medverka till att minska klyftorna istället för att öka dem.

Jag tycker det är stor skam att du agerar som du gör Gert-Inge, särskilt när man ser vad som händer vanliga medborgare runt omkring oss i samhället i övrigt.
 
– Vi som står i solsken måste hålla ett paraply över den som står i ösregn, sa Håkan Juholt.
Vilken innebörd har detta uttryck för dig Gert-Inge, i praktiken?

Tack för ordet
Ove Nordström (V)

16 kommentarer på “Debatt: En skamlig lön?”

 1. Guest skriver:

  Jag håller med, detta är skamligt!

 2. Knazig skriver:

  Tillgång och efterfrågan. Fick man ingen kvalificerad till billigare peng, vad ska man göra! Bara å hosta upp!!

 3. Jorgen_Oberoende_liberal skriver:

  Ja du, Ove! Här kom en ny debattfråga!

  Det kostar att ligga på topp! Du vet golf kostar pengar. Det är både årskort, golfbag, hyra av golfbil. Sedan måste man anta att golfrestaurangen kostar en del.

  Boende är en del i en kostsam tillvaro. Det är nog realistiskt att tro att man bör bo i en våning med ett A läge i absoluta centrum. Alternativet är, som bevis på sitt arbetsansvar, att man genom ett fastighetsförvärv, tar sig in bland de fem första på listan över ”de dyraste husköpen i din kommun”.

  Finns det inte pool måste en sån anläggas! Det kostar pengar, Ove. Inte ens du, trots skifttilägg har väl pool?

  Har man sen barn kostar det en del, utöver barnbidraget! Hästar, EU moppar, utlandsresor för rekreation, utlandsresor för språkutveckling, Båstadvecka med skumpavaskning, Visbyvecka med skumpavaskning, besök på Stureplan för att besöka vänner från Båstad- och Visbyveckan, klädkontot till barn som utvecklas kostar oxå!! Du vet, Ove, du köper väl nya kläder till dina barn när de växer, inte utvecklas?

  Sen har vi äkta hälften där går det åt en del! Vågar inte börja den analysen riktigt! Tror då att Smittetberg och Lidköpingsnytt får problem. Den analysen skulle ta allt ledigt utrymme på internet!

  Sen finns det andra mindre betydelse fulla argument men dessa argument får du ta med Gert-Inge, han har ju de detaljerna!

  Men hoppas ändå, Ove, att du får en riktigt skön semester! Det kostar inget att campa om du tar med dig allemannsrätten till skogen!

  Ps
  Lägg ner några påsar samarin också! Skulle det bli riktigt busigt när ni grillar bränd Hot Dog över engångsgrillen, blandar du samarin i en vattenflaska och kan sen vaska familjen.

  Skrivet med glimten i ögat, det finns fortfarande människor i diverse olika operationsköer som inte kan tillgodogöra sig sommaren pga bl.a. Smärta! Det finns ungdomar som fortfarande funderar på självmord för att lösa sitt liv. Psykvården är inte i takt med tiden.

  Vilken negativ uppräkning! Då är det skönt att veta att landstingsdirren är nöjd med sin lön och kan leva ett gott liv!

 4. Danne Dyckert & K H skriver:

  Kan du inte ge några exempel på hur din värvning skulle sett ut om du fick råda istället Ove?
  Vad skulle du locka med för förmåner?
  Tjänstebil i form av en Trabant ????
  Vad är skälig lön enligt dig?
  Gärna en motivering med verklighetsförankring tack.

 5. vickevire skriver:

  Helt sjukt!!! Tycker att man borde gå igenom alla politikers avtal!! Är det verkligen rimligt att få 3 mille om man blir av med jobbet?? Själv får jag flera dagars karens innan jag får a-kassa och den kommer inte på stört direkt!!! Nej!! Detta måste absolut granskas men av vem kan man undra för tyvärr håller väl alla på toppen alla varann bakom ryggen för de har väl samma fallskärmar och ”pensionsavtal” allihop!!!

 6. Guest skriver:

  Vad har golf med detta att göra?
  Du har ju inte en susning om vad golf är och vad det kostar.

 7. erik_lisch skriver:

  Helt vansinnigt, politiker och höga tjänstemän borde inte tjäna mer än dem de är valda att representera. En genomsnittlig lärarlön känns rimligt.  Politiker och höga tjänstemän riskerar annars att bli som en egen klass som lever isolerade från den verklighet deras väljare lever i.

 8. OveNordstrom skriver:

  Det blev tyvärr ett skrivfel i artikeln. På ett ställe i texten står det regionrådslönen, det rätta skall ju naturligtvis vara regiondirektörslönen.
  Men det förstod ni nog ändå gissar jag.

 9. OveNordstrom skriver:

  Det allvarliga med det hela Jörgen är att skattemoralen skadas av dessa vansinneslöner. Det är många småföretagare och löntagare som kämpar för att få tillvaron att gå ihop. Det är deras skattepengar som sedan skall betala detta elände.

 10. Nisse skriver:

  Lessen, Oven… men nu måste jag hålla med dig igen. Grundproblemet med stora organisationer – oavsett om det är banker, företag eller landsting – är att det i dem samlas så mycket pengar att de styrande tappar respekten för dem. Det är då vi får vansinneslöner & bonusar – och fallskärmar som är rena fantasifostren.

 11. Guest skriver:

  Som företagare undrar jag hur mycket jag bör tjäna svart för att få ihop till denna månadslön?

 12. argamormor skriver:

  det är så att man vill skrika och sparka i väggarna . Men detta med den oformligt stora regionen har väl blivit vad de styrande vill . Så långt från verkligheten och de människor som man egentligen representerar att man kan göra vad man vill utan att protester når fram . Vi har helt enkelt skapat ett mini-EU med allt vad det innebär !!!

 13. Janos70 skriver:

  Tillgång o efterfrågan? Frågan är bara vad ska en sådan person ska göra annars för att få en sådan lön? De jobben som betalar så bra är begränsade. Att vara politiker är ett ”hedersuppdrag” för invånarnas väl och visst det ska vara välbetalt men inte så att det skapar en klyfta mellan politiker och invånare. Sist: Vad tjänar statsministern? bör ligga på en halv miljon i månaden då, då han bör vara lite mer kompetent än en regionspolitiker kan man tycka. Vilka är de som godkänner sådana löner o förmåner, ytterliggare personer med oförtjänt höga löner?

 14. Redaktören skriver:

  Klarläggande; Regiondirektören är inte politiker utan regionens högste tjänsteman. /red

 15. Petersomtalar skriver:

  För denna lön skulle man lugnt kunna anställ 3 kompetenta personer som bara skulle behöva prestera ca: 33 procent  för att få ut lika mycket som hon skall prestera. 

 16. OveNordstrom skriver:

  Ja den frågan är bra Peter. Vem kan prestera mest? 1 person med 170 000 i lön eller 3 personer med vardera 56,500 i lön?

Kommentarerna är stängda