Gå direkt till Nyheten (Pöntinen i Nicolai-kyrkan)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Pöntinen i Nicolai-kyrkan

Publicerad Friday, 08 April 2011, 06:34 av Redaktionen

På söndag kväll ges ett unikt gästspel av världspianisten Roland Pöntinen, som ger en pianoafton i S:t Nicolai kyrka i Lidköping.  Han debuterade som 17-åring med Kungliga Filharmonikerna och har sedan dess framträtt med betydande orkestrar över hela världen.

Bland höjdpunkterna märks konserter med Los Angeles Philharmonics i Hollywood Bowl, med Philharmonia Orchestra i Paris (Châtelet) och London (Royal Festival Hall) samt framträdanden på London Proms i Royal Albert Hall.

Roland Pöntinen har samarbetat med vår tids största dirigenter som Esa Pekka Salonen, Neeme Järvi, Leif Segerstam och Jevgenij Svetlanov för att nämna några. Han har gästat många av de stora internationella festivalerna. Ett särskilt fruktbart samarbete är de återkommande konserterna med Scottish Chamber Orchestra och flera solorecitaler för BBC 3.

Roland Pöntinen är en hängiven kammarmusiker. Han är även verksam som tonsättare.  Pöntinen är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och har erhållit den kungliga guldmedaljen Litteris et Artibus för framstående konstnärlig gärning.

Han har gjort drygt 90 skivinspelningar. På hans repertoar står bl.a. pianolitteraturens främsta konserter för piano och orkester.

På programmet i S:t Nicolai står musik av Schubert (Sonat, a-moll), Liszt (Wiegenlied, Elegie nr 2, Mephisto Vals nr 2), Albéniz (Azulejos) och Rachmaninov (Sonat nr 2).

Arrangörer är Lidköpings konsertförening och Lidköpings församling.