Gå direkt till Nyheten (Rivstart för katterna i arenan)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Lördag 24 augusti 2019
 1. Dagens namn:
 2. Bartolomeus
 3. I morgon:
 4. Lovisa och Louise

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Rivstart för katterna i arenan

Publicerad lördag, 17 april 2010, 10:33 av Björn Smitterberg

katter_lop_100417Nära 800 katter skall under två dagar undergå kritiska domares bedömning. En vit kil i pälsen på ett banken, lite för runda ögon – de tär saker som kan få domare att minska poängen. På bilden är det domaren Hannah Jensen som bedömer en katt.

domare2_katt_100417

Bilderna i reportaget är klickbara till större format

Kattutställningen i Sparbanken Lidköping Arena har internationell karaktär. Men över-askningen från Island har stoppat grus i maskineriet. Just den här helgen är det ett tiotal stora kattutställningar i Europa. Så när fem av de tio domarna inte kunde komma blev det stor aktivitet i Billingebygdens Kattklubb. Klubben var faktiskt en av de första som bokade in sig i hallen.

Förutom alla katter som finns i hallen lördag och söndag är det även en mässa på produkter som har med katter och göra. Faktiskt är det också utställare som säljer möss och råttor mitt bland katterna. Och illrar.

katt_chilli_100417

Chilli är en välkramad katt, matte Karin Thörnell från Tidaholm gick runt och myste med sin kisse i väntan på bedömningen. Just när bilden togs – då ruskade Chilli lite protesterande på huvudet.

Det är 27:e gången som medlemmarna i Billingebygdes Kattklubb ordnar internationell utställning. De 220 medlemmarna arbetar med att utveckla raserna och få trevliga fyrbenta kamrater. Alla möjliga raser finns – men det går faktiskt att ta med sig sin egen katt och få den bedömd.

domare_katt_100417

Jörgen Frithioff bedömde bland annat norska skogskatter

– Domarna tittar på kroppen förstås, på pälsen, ögonen och öronen. Katten får poäng och utifrån den så kan katten komma upp i högre klasser för att slutligen bli en utställningsvinnare.

Utställningarna är också viktiga för katterna som djurgrupp betraktat. Det här är chansen att få bort problem som katter dras med. Ett problem som ofta drabbar katter är hjärtförstoring. Men också sådana saker som humör och djurets form kan förändras genom årens lopp.

harriet_siames_100417

Siamesen Harriet var med matte Sandra Bjurström från Skövde på utställningen i dag. Harriet är en höjdarkatt som ställer ut i högsta klass och nått världsklass vid en utställning förra året. En av de finaste katterna i landet. Siameser har i dag en annan kroppsform än för 50 år sedan – då  var de också kända för att vara tuffa och argsinta. Det är borta nu.

– Det är små detaljer som avgör, säger Håkan Svensson i klattklubben. En liten vit kil på ett bakben kan vara helt avgörande.

Katterna behöver vara vana med att bli beskådade. De flesta utställningskatterna är synnerligen snälla. Men Håkan Svensson har dragit ur en av sina katter ur utstställningen.

– Hon var inte alls på gott humör i dag – morrade och såg tvär ut.

Domarna i denna internationella utställning är svenska. Några influgna domare gick ju inte att få på grund av det isländska askmolnet.

– Men det harordnat sig, och utställningen blir inte mindre viktig. Det finns gott om bra domare – men just den här helgen var ju många inbokade.

hallen_katter_100417

9 kommentarer på “Rivstart för katterna i arenan”

 1. Julle skriver:

  De va som katten!.

 2. Baze skriver:

  Fullsatt! NOT! Kunde lika gärna vart i ishallen..

 3. Box skriver:

  Spelar de någon roll om det är fullsatt? Kommunen får ju in hyran ändå. Så varför ens kommentera?

 4. Bilist skriver:

  Inte en parkeringsplats fanns ledig så långt ögat kunde nå. Bra jobbat BIK. Hoppas ni kommer tillbaka till oss även nästa år.

 5. Gert Svensson skriver:

  Baze: Det är väl upp till arrangören vilken lokal de ska hyra?

 6. BS skriver:

  Det verkar ha varit ett jäkla klös på den mässan!!!

 7. jhonny hagman skriver:

  Låt bonn-katterna få löpa fritt så blir vi av med alla måsar som nu äger Lidköpings kommun… Nej det går ju inte. Det är ju synd om dem. Katter är inte gjorda att löpa fritt. De skall få en tid i den oerhört vackra och nyttiga arenan. Men jag säger som Cornelis Wreesvijk: ”det bor en mås på taken, han är så vit och fin. Han sjunger sin sång för oss alla dagar. Och detta bara för att vi klagar…” Hmm. Släpp fångarna loss det är vår. De e ett ras

 8. Boga skriver:

  Vilken trist attityd en del inlägg har. Bara för att man sitter och är ”miss-nöjd” med vad som byggs eller arrangeras eller inte i Lidköping behöver man inte låta det gå ut över andras intresse att uppleva saker och att förmedla till andra medmäniskor. Kattutställningen var MYCKET uppskattad,det bevisar att Arenan används för att tillgodose flera intresseområden inte bara issport och så får kommunen betalt av arrangörena ,dessutom:-)

 9. Fundersam skriver:

  Men snälla Baze, man sitter inte på läktarna på en kattutställning!

Kommentarerna är stängda