Gå direkt till Nyheten (Satsning på kulturhus och badhus i Vänsterns valprofil)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Söndag 25 augusti 2019
 1. Dagens namn:
 2. Lovisa och Louise
 3. I morgon:
 4. Östen

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Satsning på kulturhus och badhus i Vänsterns valprofil

Publicerad tisdag, 13 april 2010, 17:10 av Björn Smitterberg

– Vi måste alltid sätta kampen främst om att behålla kärnverksamheterna så de inte urholkas utan utvecklas, säger Bo Eliasson, förstanamn på Vänsterpartiets lista inför valet av kommunfullmäktige i Lidköping i höst.
Men här finns fler löften som partiet lovar arbeta för: renovering av badhuset, renovering av Framnäsbadet och inte minst en rejäl satsning på ett kulturhus.

– Kärnverksamheterna utsätts ständigt för attacker från borgerligt håll, och vi måste vara med och försvara vår inställning.

Det är själva verksamheterna som vänsterpartierna vill behålla i offentlighetens ljus och i offentlighetens kassa. Här tror man nämligen inte det blir bättre om företagare får slåss om att vara billigast. Men de finns undantag, för på frågan om kommunen behöver äga fastigheter för verksamheterna blir svaret:

– Om kommunen bedriver verksamheten och i sin tur är hyresgäst – det spelar väl inte så stor roll. Vi har redan det systemet i ett äldreboende här, säger Bo Eliasson.

Spjutspetsfrågor handlar om vård, omsorg och skola. Inom skolområdet vill Vänsterpartiet i Lidköping ha en ny satsning på skolbarnomsorgen.

– Det gjordes en satsning häromåret på ett par miljoner, men den gav inte det resultat vi tänkte oss, utan vill ha en ny satsning, säger Ann-Carin Landström.

– Jaag vill inte se ungdomar, eller barn, springa omkring på stan vind för våg. Den ökning somskedde gav inte någon reell ökning i omsorgsverksamheten.

Andra saker Ann-Carin Landström vill slåss för är den öppna förskolan och Musikskolan.

– Det får inte bli dyrare att vara elev vid Musikskolan än det nu är. Det är tillräckligt kännbart som det är nu.

Bertil Arvidsson är politiker i kultur- och fritidsnämnden – bland andra uppdrag. Han säger att en satsning på badhuset i Lidköping nu är nödvändig.

– Badhuset är 35 år och hårt slitet. Jag vet inte vad en upprustning kostar – det får vi väl se. Men det måste ske nu.

– Även Framnäsbadet behöver rustas.

Bibliotek då? Här står Vänsterpartisterna fast vid att det skall ligga i Sockerbruket.

– Det är bästa platsen, men jag är medveten om att vi behöver diskutera vägen till Sockerbruket mer, säger Cristina Kvist och antyder alltså att det är svårt att komma till sockerbruket för vissa grupper.

Kulturhus är nästa stora satsning som Vänsterpartiet vill se.

– Det skall ske inom ramen för Folkets Hus-rörelsen. Här skall vi ha scener för bio, teater och musik och jag är beredd på en rejäl utbyggnad av vårt nuvarande Folkets Hus, säger Bo Eliasson som inte ser behov av att koppla samman Folkets Hus med en utbyggnadav Sockerbruket.

Möjligheterna för Vänsterpartiet att nå egen majoritet föratt genomföra sina förslag är i det närmaste obefintliga. De senaste 30 åren har antaletledamöter i fullmäktige pendlat mellan som minst tre och som mest sju. Just nu är det  fyra.

– Vi har önskemålen med oss, vi räknar med att ta upp våra frågor när det blir dags för förhandlingar med socialdemokraterna och miljöpartiet, säger Bo Eliasson.

– Vi är ju alltid i underläge i de här förhandlingarna, och ju fler mandat desto starkare blir vi.

Så helst skulle ni ta mandat av socialdemokraterna och mljöpartiet…?

Cristina Kvist svarar inte, utan ler bara på den frågan.

9 kommentarer på “Satsning på kulturhus och badhus i Vänsterns valprofil”

 1. Jörgen Larsson Oberoende liberal skriver:

  Intressant tanke om Kulturhuset! Men är det inte lite sent? Folkets hus lägger väl miljonbelopp i en renovering som ska starta snart? Är försäkringskassan ett alternativ för kulturhus?

 2. HIC skriver:

  Vi borde eftersträva en smartare verksamhet i all kommunal verksamhet så att vi får bättre utdelning på varje investerad skattekrona, med bibehållen eller högre kvalitet och frisknärvaro, för att få råd med det som efterfrågas.
  Hur adresseras detta inom kommunen?
  Det handlar inte om att arbeta mer eller mer intensivt, men smartare. Jag är övertygad om att kommunens anställda vet hur verksamheten kan effektiviseras i små, små steg.

 3. Faxe skriver:

  Det borde vara en självklarhet för alla partier men inte att renovera vi är i AKUT BEHOV av nytt badhus även Framnäs har gjort sitt för länge sedan ett lyft med kulturhus. Undrar vilket parti som tänker genomföra dessa planer.

 4. Carola skriver:

  Har alltid undrat varför man inte satsar på ett stort äventyrsbad med riktig simbassäng nere vid framnäsbadet. Tänk vad många utifrån vi skulle få! Platsen är rätt med tanke på att Vänermuseét ligger där. Då kanske man till och med kunde återanvända de bassänger som redan finns där.

 5. Karin Ekblad skriver:

  Satsa på ett Äventyrs bad! + renovera Framnäsbadet!

 6. Jan M (M) skriver:

  HIC:
  Kanon bra kommentar ! Helt rätt tänkt !

 7. jan M (M) skriver:

  Cristina Kvist :
  Att ni har så få röster kan det bero på de frågor ni driver ?
  Jämför med V i Fagersta som fick 58,4 % av rösterna i senaste valet.
  De har satsat på att ge invånarna så mycket som möjligt för sina skatte pengar.
  Har därför satsat stort på privatiseringar och har även sänkt skatten mest av alla komuner under 2000 talet.
  Kanske något att ta efter även i Lidköping ?

 8. paridon skriver:

  LIdkp bibliotek i försäkringskassan är uttjatat men men med Folkets Hus som konser teater aula samt ombyggnad av resten i Folketshus till studentbostäder även i annexet Då har Biblioteket fått en annan dimmension som kan kompletera kulturutbudet i Lidkp i två fastigheter till ett kulturcentra. Förstår man politiskt verklighetens behov så är sockerbruket ett kommunalhusalternativ

 9. Oven skriver:

  Jan M (M), är det p.g.a. en dålig politik som medborgarna i undersökningar är så nöjda i Lidköping?

Kommentarerna är stängda