Gå direkt till Nyheten (Lidköpingspolitiker i centrum för politisk strid)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Tisdag 17 september 2019
 1. Dagens namn:
 2. Hildegard och Magnhild
 3. I morgon:
 4. Orvar

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lidköpingspolitiker i centrum för politisk strid

Publicerad tisdag, 13 april 2010, 19:21 av Redaktionen

Miljöpartisten Göran Larssons förslag om att Västra Götalandsregionen skall tillhandahålla kanyler åt narkomaner har fått politisk sprängkraft i regionpolitiken. Göran Larsson är själv regionpolitiker förutom att han hemma i Lidköping har flera kommunala uppdrag.

Flera politiska partier är för ett system som medför att narkomanerna får rena sprutor och inte använder varandras kanyler. Men motståndet i Göteborg är enligt Göteborgs Posten i dag massivt. Göran Larssons förslag kallas för ”rena dynamiten”. Skiljelinjerna tycks gå tvärs igenom partierna. Detta har medfört att flera regionråd vill att frågan skall utredas ytterligare innan beslut fattas – uppenbarligen för att försöka gjuta olja på vågorna.

I flera delar av landet har narkomanerna fri tillgång till sprutor för att förhindra att blodsjukdomar smittas från en till annan. Moderaterna i regionen anser det vara fel väg att gå – man ska inte tillhandahålla verktyg till kriminella handlingar.

Göran Larsson säger själv till Göteborgs Posten att det troligen lär dröja innan det blir beslut om sprutorna.

23 kommentarer på “Lidköpingspolitiker i centrum för politisk strid”

 1. Jan skriver:

  Ska man tillhandahålla vapen till rånare också……..?

 2. Lättvindigt.... skriver:

  Varför inte stoppa bankvalvsnycklar i bankrånares fickor så slipper dom att spränga i onödan!!!

 3. maria skriver:

  trångsynta kommentarer…..titta på hur andra länder handhar detta!kan inte säga att jag tycker frågan är lätt,men det går väl att diskutera?

 4. Jan skriver:

  Vad finns det att diskutera? Så vitt jag vet klassas narkotika som olagligt.

 5. Undrande Inflyttad skriver:

  Ganska normal kommentarer. Ge verktyget till brottslingar, ja det är detta de är. Att andra länder har en annan syn på narkotikan (exv. Holland), ja hur ser det ut där Maria? Det missbrukarna skall ha hjälp med är att komma ur beroendet, inte hjälp att fortsätta. Va tror du missbrukarna får pengarna ifrån, arbete? Så naiv tror jag inte du är. Bra att MP deklarerar sin inställning till denna fråga, väljarna vill nog veta innan valet.

 6. Elof skriver:

  Undrade Inflyttad
  Att få byta till rena sprutor är inte ens i närheten av samma sak som att ge verktyget till brottslingar. Men att du skulle kunna vara nyanserad och se en fråga ur något annat än ett svart-vitt perspektiv är väl lite för mycket begär iofs. Gällande MP’s och andra partiers ståndpunkt kanske du ska ta och läsa artikeln du kommenterar innan du skriver dina inlägg? ”Skiljelinjerna tycks gå tvärs igenom partierna.” Citat från artikel

 7. Oven skriver:

  Ett litet steg på vägen. Löp linan ut och erbjud missbrukarna att få sina droger på sjukhusen. Dels får man bort den illegala marknaden, dels får man bort kriminaliteten och inte minst får man den personliga kontakten för att kunna hjälpa dem ur sitt missbruk.
  Men ett steg i rätt riktning är det definitivt att förhindra sjukdomsspridning.

 8. Undrande Inflyttad skriver:

  Vänsterkartellen talar, ”ge missbrukarna knark gratis på sjukhus” ”byta till rena sprutor på sjukhuset” i vilken värld lever ni i. För mig är det viktigare att ge missbrukarna hjälp att komma UR sitt beroende, INTE hjälpa dessa att fortsätta sitt missbruk. Er liberala syn på missbruket är för mig lite skrämmande, finns det inte en individ bakom missbruket, denne förmodar jag vill ha hjälp UR missbruket inte hjälp att fortsätta knarka.

 9. Oven skriver:

  Är inte du liberal U.I.????????

 10. Jan skriver:

  Jag har ändå väldigt svårt att se något possitivt med att både tillhandahålla sprutor och dela ut droger till missbrukare.
  Nästa steg blir väl då att ”alkisar” får gratis brännvin, eller har jag fel? År det för mycket begärt att folk ska ta EGET ansvar för sina handlingar? Livet är ingen skyddad verkstad.

 11. Oven skriver:

  Det är säkert jätteenkelt Jan att ta eget ansvar för den som sitter fast i ett tungt beroende.

 12. Partfri skriver:

  Om man bortser från det vanliga moraliserandet i resonemanget kring fria sprutor, så ser jag enbart positiva effekter. Injekt.missbrukare är kraftigt överrepresenterade vad gäller Hiv, Hepatit B o C, tuberkulos bl.a…Vårdkostnaden för detta är astronomisk o kombineras fria sprutor med drogutgivning på sj.husen kommer även polis, försäkr.bolag, soc.tjänstbudgetar o brottsdrabbad allmänhet att jubla.

 13. Jan skriver:

  Oven.
  Vem tvingade dom att börja missbruka?

 14. Agust Vråk skriver:

  Förstår att Oven tycker att det känns märkligt att individen ska ta eget ansvar och att inte STATEN ska sköta allt sånt. På samma sätt som man gjorde ett eget val att försätta sig i ett beroende så kan man helt klart göra ett eget val att ta sig ur samma beroende. Ge dom hjälpen att sluta inte att fortsätta!!

 15. Anders.G. skriver:

  Varför ska man uppmuntra människor att begå brott?

 16. Oven skriver:

  Jadu Jan, vem tvingar folk att börja dricka alkohol? Ingen är tvingad och ingen börjar nog dricka alkohol med avsikt att bli alkoholist. Likväl är det en och annan som ändå trillar dit. Tyngre droger kanske det räcker med en enda gång för att du skall fastna i ett beroende. Vem är felfri? Förutom Jan då möjligtvis.

 17. Undrande Inflyttad skriver:

  Du Ove är en gåta, antingen skriver du för att provocera eller så är du totalt obegriplig. Ena stunden skall missbrukarna ha gratis knark, andra stunden så beklagar du dessa människor att de sitter fast i beroendet. Skall dessa människor inte ges den hjälp de behöver för att komma ur beroendet.Detta skall samhället erbjuda. Du förespråkar gratis knark och fria verktyg till deras missbruk. Ja du Ove, jag begriper mig inte på dig

 18. Oven skriver:

  @U.I. om du brydde dig om att läsa inläggen så behövde du inte missuppfatta så mycket,
  ”och inte minst får man den personliga kontakten för att kunna hjälpa dem ur sitt missbruk.”
  detta skrev jag i mitt tidigare inlägg. Kan det bli tydligare?

 19. Partifri skriver:

  Kan vi inte enas om att dagens alkohol- och drogpolitiska strategier är tämligen misslyckade? Det G. Larsson framför är ju ngt som prövats med framgång i andra länder, vilka antagligen inte präglas så mkt av ”sköt dig själv o skit i andra–mentaliteten” som Sverige alltmer blir ett uttryck för. Droglangarna lär ju gnugga händer av förtjusning över detta lands moralstyrda försök att stävja drogmissbruk o fördöma missbrukare. o vilka resultat syns?

 20. Jan skriver:

  Nej du, Oven. Jag är absolut inte felfri. Även jag har gjort tavlor och misstag-som jag själv fått reda ut efter bästa förmåga. Livet kan vara en hård skola, och vissa läxor är svårare än andra att lära. Antingen lär man av sina misstag, eller så gör man inte det. Om jag skulle skriva vad jag anser om narkomaner och liknande skulle troligen min kommentar strykas.

 21. Oven skriver:

  Ja och har ”bror duktig” (enl egen utsago) klarat det själv så förväntas naturligtvis alla andra att klara det själva också?????????????

 22. Undrande Inflyttad skriver:

  Du lever i en annan värld Ove. Fråga socialtjänsten hur många missbrukare som själv kan ta sig ur missbruket. Tror du det räcker med att prata med dessa individer, nej antingen vill man ta sig ur eller så kan man inte. Tvångsvård kan då vara det enda för dessa att hjälpa dom ur. Du tror det räcker m samtal och fritt knark o rena sprutor för dessa att ta sig ur sitt missbruk. Varför skyller du inte på Alliansen Ove som du normalt alltid gör.

 23. Jan skriver:

  Naturligtvis.

Kommentarerna är stängda