Gå direkt till Nyheten (Läs om nya reglerna för dubbdäck – snart dags byta)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Läs om nya reglerna för dubbdäck – snart dags byta

Publicerad Wednesday, 24 March 2010, 15:52 av Redaktionen

I år är det första året som dubbdäcken ska tas av senast den 15 april.

Med tanke på den stränga vintern, och att det fortfarande är mycket snö kvar i delar av landet, kan det bli aktuellt att behålla dubbdäcken på till dess att vinterväglaget försvinner.

De nya reglerna för vinterdäck började gälla den 1 december 2009. En av förändringarna är att man inte får ha dubbdäck längre än till och med den 15 april. Tidigare fick man ha dubbdäcken på till och med den 30 april oavsett väglag.

– Självklart ska man följa reglerna men det finns undantag. Om det fortfarande är vinterväglag den 16 april eller senare får du behålla dubbdäcken på tills väglaget blir bättre, säger Göran Andersson, utredare på Transportstyrelsen.

När är det vinterväglag?

Om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan som du färdas på räknas det som vinterväglag.

Dubbfria vinterdäck får användas även efter den 15 april, men man bör byta till sommardäck så snart det är möjligt eftersom vinterdäck ger sämre grepp och längre bromssträcka vid sommarväglag. Dessutom är det oekonomiskt, då vinterdäcken ger högre bränsleförbrukning. Den mjukare gummiblandningen gör att vinterdäcken slits mer på sommarväglag.

Däremot omfattas alla vinterdäck, dubbade som odubbade, av regeln att de ska användas mellan 1 december och 31 mars om det råder vinterväglag. Dessa krav gäller även om man drar släpvagn.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jan
Gäst
Jan
24 March, 2010 07:58

Jag har för första gången kört odubbat denna vintern, och det har gått aldeles utmärkt.