Gå direkt till Nyheten (Borgerliga vill ha fler fri-gymnasier i Lidköping)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Söndag 25 augusti 2019
 1. Dagens namn:
 2. Lovisa och Louise
 3. I morgon:
 4. Östen

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Borgerliga vill ha fler fri-gymnasier i Lidköping

Publicerad tisdag, 11 augusti 2009, 16:43 av Björn Smitterberg

De borgerliga politikerna i Utbildningsnämnden i Lidköping oroas visserligen över minskat elevunderlag och nya krav inför gymnasiereformen – men vill ändå öppna för fler gymnasier i friskoleform i Lidköping.
– Vi tror nämligen att De la Gardiegymnasiet kommer att stå sig mycket väl i konkurrensen.

Majoriteten – vänsterkoalitionen – beslutade dock att yrka på att Lidköpings kommun avstyrker ansökningarna om att få starta nya fria gymnasier i Lidköping. Beslutet skall fastställas av kommunstyrelsen som börjar sin behandling i nästa vecka.

Två ansökningar om att starta nya fria gymnasier i Lidköping finns. Sedan tre år finns redan Portalens gymnasium i Lidköping. Dessutom finns en serie av ansökningar om att få starta nya gymnasier i Skövde, och här ställer sig Lidköping bakom det uttalande som kommer att fattas i Skövde, även om man i Lidköping ännu inte vet vad Skövde kommer att skriva.

I en sammanställning gjord av förvaltningen Utbildning framgår att det blir ett mycket stort överskott på elevplatser i flera av Skaraborgs skolor även utan de nya friskolorna. Det kan komma att påverka de stora kommunala gymnasiernas program negativt.

– Vi tror förstås att risken är liten att De la Gardiegymnasiet kommer att vara förlorare, säger Johan Lindén, (M). Det gymnasiet har så hög kvalitet att tappet av elever kommer att bli litet.

Majoriteten beslutade dock att avstyrka ansökningarna och hänvisar till det minskande antalet elever men också osäkerheten inför gymnasiereformen som kommer att genomföras 2012.

52 kommentarer på “Borgerliga vill ha fler fri-gymnasier i Lidköping”

 1. Oven skriver:

  Det är väldigt mycket ”tro” när det gäller borgarnas sätt att ”ta ansvar” för ekonomin. Men vad händer om kommunen står med lokaler för 1300 elever och bara 1000 går där? Jo det belastar ju naturligtvis ekonomin negativt.
  Vilken valfrihet ger en friskola i konkurs? Det var det besked föräldrarna i Uppsala fick mitt i semestern och ingen visste om skolan skulle öppna eller ej. Vill folk verkligen ha det så?

 2. Mats skriver:

  Så kommunalt ägande skulle alltså vara en garant för att skolor inte får stänga?
  Tror du har svårt att övertyga samtliga berörda vid Gösslundas stängning om det.
  Om kommunen har lokaler för 1300 elever och bara 1000 vill gå där borde väl en rimlig gissning vara att någon annan erbjuder nåt bättre. Alltså får kommun-skolan bli bättre eller anpassa sig för ett mindre antal elever. Om den väljer det förstnämnda är det såklart gynnsamt för eleverna

 3. Jan M (M) skriver:

  Oven
  Borde det inte vara samma sak när nya affärer ska etableras.
  Tänk om Ica blir stående med tomma lokaler om Netto eller Willys får öppna en ny affär. Vem betalar då för hyran ?
  Vad händer om en ny affär går i konkurs, var ska man handla då?
  Kanske vore det bäst att ICA fick i uppgift att behovspröva all etablering av nya affärer !
  Nej , jag tror inte det är någon bra ide, Låt i stället kunderna själva välja var de vill handla !

 4. Oven skriver:

  Mats vill som vanligt inte fatta! Om kommunen stänger en skola så tar kommunen också ansvaret för att eleverna ändå får plats på en annan skola, det gör knappast en friskola som kursat!

 5. Oven skriver:

  Och Mats, du som inte vill betala skatt tycker alltså att det är helt ok att kommunen står med kostnader för överdimensionerade lokaler bara man fritt får välja skola. Hur skall den ökade kostnaden tas ut tycker du? Det nämner du som vanligt ingenting om.

 6. Göran Larsson (MP) skriver:

  Mycket bra beslut av utbildningsnämnden då vi måste se till hur vi ska utveckla vår gymnasieskola ur ett helhetsperspektiv och risken med att utöka andelen friskolor på gymnasienivå är att det slår sönder vår profil med att ha en skola samlad för både de teoretiska och praktiska ämnena på vår Nybyggda moderna De la Gardieskolan.

 7. Elof skriver:

  Mats
  Gör dig inte löjlig nu. Om det finns färre elever inom en viss åldergrupp i ett visst område så kvittar det hur attraktiv en skola är det finns inte underlag för mer än ett visst antal. Men ok, släpp friskolorna loss. Men då ska de ha kravet på sig att när det åtagit sig att ta emot ett visst elevantal så ska de också se till att det antalet elever får gå klart utbildningen och inte bara lägga ner och så får kommun fixa och trixa

 8. Elof skriver:

  för att eleverna ska få gå klart sin gymnasieutbildning och få ett slutbetyg så det eventuellt kan söka in på högskolan/universitet eller gå klart sin yrkesutbildningen. Som det är idag så måste kommunen vara beredda på att ta det ansvaret. Inte vad jag vet så kompenseras man inte för det alls. Visst, man kanske får några tusen när eleven väl står där utan skola men vad hjälper det om man varit tvungen att stänga ner en skola för att få ihop eko.

 9. Mats skriver:

  Elof
  Självklart har du rätt i ditt första påstående…men hur det hör hemma i den här diskussionen med exemplet jag diskuterade är för mig en gåta.

  Ditt andra förslag om att elever skall få gå klart sitt läsår skulle jag inte alls vara främmande för. Sådana lösningar skulle vara intressanta att titta på och om det enbart är detta som gör att du är emot friskoleetableringar anser jag dig ganska positivt inställd till dessa.

 10. Mats skriver:

  …sen fick nog Lidköpings kommun ”fixa och trixa” en hel del vid Gösslunda-stängningen också eftersom alla elever inte fick plats på en ny skola. Så återigen anser jag inte kommunen vara någon garant för att slippa problematiken ni använder som mot-argument hela tiden.

 11. Mats skriver:

  Göran Larsson visar tydligt i sitt inlägg den stora skillnaden i sättet att se på skolan mellan alliansen och de röd-gröna:
  ”slår sönder VÅR profil” visar ju väldigt tydligt vart hans intresse ligger. Vad hände med elevens profil?

 12. Elof skriver:

  Jan M
  Nej, det är långt ifrån samma sak. För inte har väl ICA/COOP/Willys krav på sig att ta emot de kunder som inte har någon annan butik att handla i? Och nu handlar det inte om att det kommer 200 extra kunder utan om att de måste ta hand om 3-4 ggr sitt vanliga kundunderlag. Det fixar dom inte. Kommunen måste vara beredda på det. Man kan väl tro att du borde veta det men det gör du uppenbarligen inte. Dåligt av dig. Opportunist kallas det.

 13. Rebirth of antichrist skriver:

  Valfrihet är ju inte något som de ledande i kommunen förordar, vädret är kanske bättre på Kuba. Det vore en idé att flytta dit för ryktet säger ju att det är bro att bo där, lit elikt Sverige!

 14. Bamse skriver:

  Varför inte en fond typ resegaranti för friskolorna så att utbildningar fullföljs vid konkurser?

 15. Agust Vråk skriver:

  Det är nu skillnaden mellan ideologierna kommer fram:
  Sossar, kommunister och miljö är helt emot valfriheten och ser bara till de kommunala skolorna och dess anställda. Alliansen ser till elevernas bästa och vill ge valfrihet. Tyvärr finns inte det ordet i de röd-gröna s vokabulär. Tragiskt att de inte inte ens tror på kvalitén i de kommunala skolorna, eller varför väljer så många friskolor? Tur att hela gänget kommer att vara borta efter valet!!

 16. Oven skriver:

  August Vråk är bra naiv. Alliansen ser nog mest till de ev. ägarnas intressen, som vanligt. Handplocka elever och låt kommunen betala. Visst är det en bra affärsidé.

 17. CarinL skriver:

  En muslimsk friskola vore på sin plats i kommunen. Dessa barn har inte så stor valfrihet idag.

 18. Oven skriver:

  Är det kommunerna som skall finansiera detta också då Bamse?
  I valfrihetens namn!

 19. Oven skriver:

  Varför är det allianspolitiker och inte elever som tjatar om den sk valfriheten? Presentera gärna också någon beräkning på vad denna valfrihet kostar, det görs aldrig. Är det som vanligt med alliansförslag, man ”tror” att det blir billigare.

 20. Ronny Carlsson skriver:

  Agust Vråk: Att i mitten på augusti inte veta om ”min” skola öppnar till höstterminen är väl knappast att ”se till elevernas bästa” eller hur? Du lägger som vanligt krokben för dig själv i dina försök att beskriva ideologiskillnader och missar därmed en stor del av verkligheten. När valfrihet blir detsamma som ansvarsfrihet kanske det är dags att du granskar ideologierna lite närmare. Till sist: ”Gänget” sitter förhoppningsvis kvar efter valet.

 21. Bamse skriver:

  Snälla Oven – ibland har du stenkoll och ibland är du helt borta.
  Resegarantin är en kostnad för paketresor som betalas av kunderna – eller brukarna som det heter i socialistiska delar av Sverige.

 22. Mats skriver:

  Oven visar tydligt i sina inlägg att han saknar kunskap om friskolor och hur de finansieras. Exempel om handplockade elever rör privat-skolor och hör inte hemma i den här debatten. Kommunala skolor finansieras med en skolpeng som följer varje elev, precis samma förfarande som för friskolor.

 23. Mmia skriver:

  Det stora problemet är väl att det finns friskolor som plötsligt lägger ner verksamheten och då måste det finnas platser inom den kommunala skolan. Vet från Gbg att det blev ett himla liv när det inte fanns platser med samma program till de elever som friskolorna plötsligt lämnade åt sitt öde. Skall man bedriva en verksamhet med kommersiell inriktning måste man väl ta ansvar. Det finns aktörer som borde få näringsförbud!

 24. Oven skriver:

  Bamse, skall det tas från skolpengen då = mindre pengar till undervisning, eller skall föräldrarna betala detta?
  Mats, SR gjorde rundringningar som visade hur skolorna ”valde bort” vissa barn.

 25. Mats skriver:

  Ronnys inlägg väcker också viss förundran. I de flesta undersökningar om kvalité mm vinner friskolorna. Konstigt att denna skolform som gynnar eleverna så skall motarbetas av några få exempel där det blivit fel. Fel begås även i kommunala skolor är viktigt att komma ihåg. För min del är det snarare självklart att hitta en lösning på eventuellt återkommande problem istället för att förbjuda hela skolformen. Vem lägger krokben för vem egentligen?

 26. Agust Vråk skriver:

  Kul att se hur desperationen sprider sig bland socialisterna när deras argument, ett efter ett mals ner av mera sansade Alliansanhängare. Skillnaden i ideologi är solklar och ger nog bara utrymme för krokben hos de rödgröna.
  Valfrihet=Alliansen
  Tvång=Socialisterna

 27. Mats skriver:

  Mmia
  Precis samma sak har jag läst om i Umeå. Fast då var det en kommunal skola som lade ner programmen så en friskola fick ”rädda” eleverna istället. Det du beskriver är självklart ett problem, men jag kan inte begripa varför ni inbillar er att kommunalt ägande skulle vara en garant för att det inte skall hända.

 28. Mats skriver:

  Oven:
  Just det programmet har jag inte lyssnat på tyvärr. Men de festa fall jag känner till brukar oftast röra sig om specialinriktade utbildningar som hockeygymnasium mm där den sökande eleven inte kvalificerat sig för just specialinriktningen.
  Likaså här sker sådan form av selektering i kommunala skolor med specialinriktningar…

 29. Mats skriver:

  …om dock otillåten selektering sker är ju inte det friskoleformens fel utan den separata skolan som inte sköter sig. Alltså en fråga för skolverket då det inte är tillåtet med selektering i friskolor.
  Ditt tankesätt går att likna vid att förbjuda bilkörning för att vissa kör för fort.

 30. Mmia skriver:

  Medge att risken för att en friskola skall läggas ner är betydligt större. Det är en hel del nya aktörer och alla är definitivt inte fullt ut medvetna om vad som krävs för att driva en friskola. Sen tycker jag principiellt att det är bra att det finns friskolor, men jag tror att det måste krävas mer innan man kan starta och tätare tillsyn från myndigheterna hur undervisningen fungerar. Det är faktiskt även mina skattepengar som används!

 31. Oven skriver:

  August Vråk, vilken valfrihet har eleverna i Täby om de vill gå i en kommunal skola när det ej finns någon kvar?
  De tvingas in i friskolor av alliansen men kallar det för valfrihet.

 32. Oven skriver:

  Mats, du ser ingen skillnad mellan att lägga ner en linje där det är för få sökande till att en hel skola stängs p.g.a. konkurs och lämnar eleverna åt sitt eget öde?

 33. Veronica Berling skriver:

  Mats och august Vråk: Den dagen en friskola tar emot alla elever oavsett handikapp är jag helt överens med er om att friskolor ökar kvaliteén på de kommunala skolorna. Lika för alla – olika för alla är kommunens melodi. Har du ett barn med Asperger, autism, ADHD eller liknande är det inte säkert att ditt barn är så välkommet, resurser kostar och det är det Oven menar med att handplocka elever o kommunen får betala för dem som inte friskolan tar.

 34. Veronica Berling skriver:

  En kommunal skola måste, enligt lag, erbjuda alla elever plats. Om det vore så väl att de som driver friskolor, inte alla(!), också avstod det kommunala bidraget de får för barn i behov av särskilt stöd när de inte tar emot elever med funktionshinder som de anser vara för ”dyra” för verksamheten. Vad jag vet så har det aldrig hänt att man nekat någon elev tillträde i Lidköpings grundskolor eller gymnasieskola som är kommunalt ägda. De

 35. Mats skriver:

  Veronica:
  Så bara för att det finns en minoritet av handikappade barn som inte platsar på vissa friskolor skall resten av Sveriges elever vägras chansen till en ev. bättre utbildning?
  Vad rättvist och solidariskt.
  På vilket sätt skulle en skolplats för ett handikappat barn i en kommunal skola bli sämre om några ”vanliga” elever väljer en annan skola (kommunal eller friskola kvittar)?

 36. Veronica Berling skriver:

  Då är det alltså OK att välja ut vissa, då är det ingen valfrihet för alla! Är det rättvist och solidariskt tycker du? Jag tycker att friskolor som tar sitt ansvar och tar emot alla elever kan vara ett bra komplement till den kommunala skolan vilket jag redan sagt. Men regler skall gälla för alla, tycker du inte?

 37. Mats skriver:

  För mig är rättvisa att se till att alla människor får möjlighet att påverka och skapa sitt liv efter sina egna, individuella förutsättningar. Det finns speciella friskolor även för handikappade barn även om det utbudet förvisso är mindre. För dig är tydligen rättvisa att ingen människa ska få tillåtelse att göra nåt som inte alla andra kan klara av bara för att det blir orättvist mot dom då. Jag håller verkligen inte med dig i den synen.

 38. Henrik skriver:

  Mats: Alla människor har ju inte möjlighet att påverka och skapa sitt liv…. Tyvärr hjälper det inte hur många gånger du skriver det på ett forum. Det kommer ändå inte bli sant.

 39. Jan M (M) skriver:

  Om eleverna får välja den skola som de själva tycker är bäst tvingas alla skolor att vara attraktiva eller mista elever.
  Skolorna tvingas därför att ständigt förbättra sig eller slås ut.

  I dag har vi ett monopol och då förbjuder man bara konkurens…

  Som jag skulle vilja ha det fick alla välja fritt men valde att välja den komunala skolan för den var bäst.

 40. Tomas skriver:

  håller med Jan M (M)
  det borde vara samma sak inom vården

 41. Oven skriver:

  Jan M, försök välj en kommunal skola i Täby då, där består ”valfriheten” enbart av friskolor. Privatmonopol.

 42. Mats skriver:

  Jag inbillar mig faktiskt att man väljer sin utbildning beroende på vilka mål man har för framtiden, inte ägandeformen på skolan.
  Privatmonopol var ett lustigt ord för övrigt…då har vi ju isåfall mataffärsmonopol, restaurangmonopol, bilverkstadsmonopol, frisörmonopol mm mm mm i Sverige…det var värst =)

 43. Oven skriver:

  Visst var det Mats, det tyckte jag också. Men till skillnad från dig så skiljer jag skolan från övrig verksamhet du räknar upp. Skolan är alldeles för viktig för att man skall ge ev. ”rufflare” chansen att förstöra framtiden för ungdomar.

 44. Tomas skriver:

  Se alla Elever samt föräldrar som kunder.
  de väljer då den som kan erbjuda bäst för pengarna oavsett om den är privat eller komunal

 45. Veronica Berling skriver:

  Mats:
  Upprepar detta en tredje gång: Jag har inget emot friskolor om de följer de regler som är uppsatta. Tar man emot bidrag för barn i behov av särskilt stöd så skall ALLA dessa barn vara välkomna. Tycker för övrigt att friskolor kan vara ett BRA komplement till befintliga skolor både grund o gymnasium.

 46. Mats skriver:

  Veronica:
  Jamen dåså. Då har vi ju precis samma syn på saken ju =). Och som jag sagt förut: De som inte sköter sig är ju inte ett argument mot skolformen i sig (som vissa här vill få det till), utan ett fall för skolverket. Väldigt synd bara att MP såg till att blivande elever i Lidköping inte får chansen att välja dessa komplement vi kommit fram till är så bra.

 47. Jan M (M) skriver:

  Veronica Berling :
  Blir intresant att se hur miljöpartiet röstar i komunstyrelsen !
  Röstar man enligt sin övertygelse och tillåter friskolor eller följer man sin roll som stödparti till S och röstar mot friskolor.

 48. som vissa här vill få det till skriver:

  Majoriteten har naturligtvis det ekonomiska ansvaret också, något som Mats verkar bortse från hela tiden. Har man satsat så många miljoner på gymnasieskolan är det ganska naturligt att man inte vill ha dessa lokaler halvfulla. Något som drabbar skattebetalarna negativt.

 49. Jan M (M) skriver:

  Oven:
  Varkar inte som att du gick i någon bra skola…
  Monopol innebär att det finns endast EN huvudmann för skolan.

 50. Oven skriver:

  Vi kanske gick i samma skola då Jan M (M), huvudman stavas väl med ett n.

 51. Elof skriver:

  Har man ekonomisk vinning själv på att fuska/snåla/mygla så är det lättare hänt än om man inte får det. Därav så krävs det otroligt mycket mer kontroll på friskolorna och uppföljningar av kvalitén och även att de får helt enkelt fondera undan så pass mycket pengar så att även om de skulle lägga ner skolan så ska det finns tillräckligt med pengar för att alla eleverna som börjat på skolan ska kunna gå klart sin utbildning.

 52. Gy2011 skriver:

  Friskolor är inte särskilt efterfrågade i gamla Skaraborg, jag ”roade” mig med att gå in på Gymnasium Skaraborgs hemsida och titta på den preliminära intagningen. Av det 22 utbildningar som erbjuds av friskolorna i Skövde är det bara 7 som fyller sina platser på 15 utbildningar finns det lediga platser och då skall man betänka att även de som sökt i tredje och femte hand har tagits in – även om de bara har godkända betyg i Sv En Ma. Kvalité ??

Kommentarerna är stängda