Gå direkt till Nyheten (Debatt: Är det av solidaritet som regionpolitikers löner höjs?)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Fredag 20 april 2018
 1. Dagens namn:
 2. Amalia och Amelie
 3. I morgon:
 4. Anneli och Annika

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Debatt: Är det av solidaritet som regionpolitikers löner höjs?

Publicerad onsdag, 17 september 2008, 07:23 av Redaktionen

– Är det av solidaritet med sjuksköterskorna som regionrådens löner höjs med 6.500 kronor i månaden, frågar Ove Nordström i en debattartikel. Finns det en inofficiell riksprislista över lönesättningen?

Finns det en inofficiell riksprislista över lönesättningen?

När sjuksköterskorna strejkade och fick sina blygsamma 4 procent i löneökning så fanns det i debatten inslag om att fick de mer nu så måste någon annan grupp få mindre. Det är ju ganska naturligt kan man tycka men inte som det lades fram i debatten då. För då var det något annat fackförbund som skulle bli lidande. Har vi börjat med fördelningspolitik mellan fackförbunden separat nu?

Fördelar vi först kakan mellan börs VD:ar, tjänstemän och arbetare och sedan inom respektive grupp?
Ja, då är det inte så konstigt att klyftorna ökar i samhället. Jag trodde i min enfald att det var den samlade BNP-kakan som skulle fördelas rättvist för att kunna minska skillnaderna.

Frågan är ju absolut aktuell nu när regionrådens löner är på gång att höjas med 12,2 procent. Det betyder ett påslag med omkring 6.500 kronor per månad. Försvar för detta konstrueras ju lätt i och med att det alltid finns andra regioner som redan har mer (om man inte redan innehar sista platsen vill säga).

Det vore intressant att få höra någon företrädare för majoriteten inom Västra Götalands regionen motivera detta höjningsförslag.
Är det av solidaritet med sjuksköterskorna man vill höja så mycket mer från en redan mycket högre nivå?
På vilket sätt bidrar detta till att minska klyftorna i samhället?
Ja, vad säger du Roland, är det ett utslag av din solidaritet som visar sig här?

De som vill höja är: S, M, C och FP.

Tack för ordet
Ove Nordström

25 Comments

 1. Ulf

  Att sedan John Rignell går ut i radio och motiverar löneökningen med bl.a. att ”andra tjänar 3 gånger mer” och ”man inte vill framstå som den fattiga kusinen från landet” är bara…… ja, sjukt, det är det enda ord jag ka komma på som passar!

 2. Sten Hård

  Vilka andra regionpolitiker tjänar 3 gånger mer. För JR kan väl inte jämföra sig med direktörer i det privata näringslivet?

 3. Micke

  Det är tragiskt och se hur Socialdemokrater som ska representera oss arbetare allt mer glider ifrån folket och ser sig själva som en elit . Om de ser sig som fattiga hur ser de på oss med halva deras lön helt värdelösa eller?

 4. TG

  Synd att vi svenskar är så flata och inte protesterar mot sådant här!!

 5. Göran Larsson (Mp)

  Miljöpartiet i Regionen säger också nej till den föreslagna höjningen. Synd att regionens arvodeskommite hanterat frågan som de gjort . Majoriteten har inte försökt att hitta en gemensam position och det är beklagligt . En sak är säker att en konflikt fylld debatt om detta tjänar politiken ej på.

 6. Ulf

  Vad är det du säger med den kommentaren Göran? Att det är åt h*lvete att man måste tjäna 50.000:- i månaden, eller att dom borde mörkat det snyggare??? Allvarligt, din kommentar säger inte mej någonting….

 7. Oven

  Göran, som man sår får man skörda vet du. När girigheten grinar folk rakt i ansiktet så är du mest bekymrad över risken med en konfliktfylld debatt. Ser du inte problemet med roffarmentaliteten? Vad fick pensionärerna per månad. Skäms!

 8. Svensson

  Lev på En vanlig Svensson lön som mång andra gör i samhället, Ni gör ju inget vettigt för att få alla dessa pengar ändå.. Och en annan får jobba i hjäl sig förr att ha råd att kunna ha tak över huvudet och lite mat så man klarar sig, Ska de behöva va så?
  Svensson lön till alla, Rättvisa

 9. per

  till Svensson: om du nu tjänar så dåligt att du inte har råd att ha tak över ditt huvud så kanske det är dags att byta arbete. arbetar för en vanlig svenssonlön och finner inga problem att leva på den.

 10. Svensson

  per..
  Tycker du det är rymligt att de ska käna mellan 55-70 tusen?

 11. Tjalle Tvärvigg

  Tillgång och efterfrågan. Får väl ingen (som har kompetensen) som tar jobbet för en ”Svenssonlön”. Men det är ju lågkonjunktur på gång nu…

 12. Lady. Al.Capone

  Tyvärr Per så har inte alla människor i dag tak över huvudet trotts att de arbetar.Finns faktiskt de som bor i husvagn eller en trappuppgång även i vår lilla stad.Öpna dina ögon Per så ser du.

 13. Ann Ahl

  den som bor i husvagn har säkert valt detta helt frivilligt så det har inget med inkomsten att göra, föresten vad känar en svensson då ?

 14. Göran Larsson

  Ups ! Jag tillhör ett parti i regionen som säger NEJ till de föreslagna höjningarna! Jag bedömmer att hade arvodeskommitens majoritet brytt sig om att nå en ök. så hade vi inte sett detta stora lönehöjningskrav vilket nu förstårligt leder till denna debatt. Regionfullmäktige tar beslutet i oktober.

 15. S.V

  En svennssons lön är ca 19-22 tusen före skatt..

 16. Oven

  Det är bra Göran, men förutom nejet, hur mycket agiterar du mot den föreslagna höjningen? Ditt eget arvode höjs väl en hel del det också, 10% eller nåt. Kostar regionen lika mycket som 70-75 kvalificerade ortopedoperationer per år alltihop.
  6 000 000 SEK enl. GP.

 17. Göran Larsson

  Jag sitter inte i regionstyrelsen och det som påverkar mig om höjningen går igenom är att jag får lite högre dagersättning för mina uppdrag i Regionfullmäktige och Hälso och sjukvårdsnämnd . Jag kommer att vara tydlig i mitt nej till denna höjning Owen. Beslutet tas i regionfullmäktige i okt.

 18. Gunnar

  GÖRAN
  Det skulle vara trevligt om du kunde säga hur mycket lite högre ersättningen är i procent så övriga vet vad de skall begära vid löneförhandling tex . en sjuksköterska kan säga att de får en liten ökning i lönelyft. Då kan man bemöta er politiker och säga en liten ökning om du förstår.

 19. Göran Larsson

  Det förslag som arvodeskommiten lägger innebär en lönehöjning på våra heltidsarvoderade regionråd med 6000 kr och om det går igenom regionfullmäktige så skrivs ersättningen för dagorvodet upp efter den nya arvoderingen.
  Jag säger ju nej till denna höjning och då även min egna höjning .

 20. Ulf

  Göran verkar inte förstå frågan tror jag? Frågan är fortfarande ”Hur många procent”?
  Sen om nu ditt nej skulle röstas ner, blir det ju ett ja till en höjning och då även till dej, eller hur? Undrar hur många som röstar nej till en höjning dom själva påverkas positivt av? Jaja……

 21. Oven

  Enl. GP blir det en höjning av arvodena med 10%. Så det är väl dessa 10% som Göran anser vara en ”liten” höjning.

 22. Göran Larsson

  Jag tänkte att det kunde Ulf räkna ut själv ! Enkel mattematik.
  Om man höjer en lön från 49000 till 55000 så får man ut en % sats som är den samma på alla arvoden senare ! Men detta är ju en oviktig detalj i sammanhanget ! Det viktiga budskapet är att jag kommer att säga NEJ, NEJ ..förstårligt ?

 23. Ulf

  Dåså, den ”lilla” höjningen blir då inte 10%, utan i runda slängar 12.3%… Kanon. Ja, om man tillhör dom som gjort sig förtjänta av den lilla höjningen då….
  Vad gäller matten är det ju lite svårt att veta hur många procent 6.000:- utgör om man inte vet resten… eller?

 24. Göran Larsson

  Självklart är det så Ulf och det är bra att du frågar så läsarna blir rätt uppdaterade !
  Jag åtekommer efter regionfullmäktige tagit sitt beslut som förhoppningsvis avslår denna höjning och gör man det så kvarstår man på den nivå som är i dag.l

 25. Nina Johanson

  Undrar bara var finns rättvisan någostans? Det finns ju de yrkeskategorier som är mer värda 6000kr mer i månaden än våra regionpolitiker t.e.x Sjuksköterskerna,polisen m.fl Jag själv har inte ens 6000/månaden efter skatt för att i hemmet kunna sköta ett handikappat barn?!

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet